Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul Raluca Turcan, după intrarea în vigoare a noilor măsuri: Care sunt condiţiile ca părinţii să obţină zile libere plătite când şcolile sunt închise

Guvern
turcan raluca

Părinţii pot solicita zile libere pentru a rămâne acasă cu copiii pe perioada în care grădiniţele şi şcolile sunt închise. Vicepremierul Raluca Turcan explică într-un comunicat de presă care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite de părinţi.

"O situaţie excepţională cere măsuri excepţionale şi asta a făcut Guvernul PNL pentru părinţii care trebuie să stea acasă cu copiii acum, când şcolile şi grădiniţele sunt închise ca urmare a stării de urgenţă!

Poţi solicita zile libere pentru a rămâne acasă cu copiii, pe toată perioada în care şcolile vor fi închise temporar. Vei fi plătit de angajatorul tău, ca şi până acum, cu 75% din salariul în plată şi nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, urmând ca el să solicite Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă decontarea sumelor pe care tu le-ai primit în această perioadă.

În felul acesta eşti protejat şi tu, ca angajat, şi angajatorul tău", afirmă Raluca Turcan.

Această facilitate se acordă după epuizarea celorlalte opţiuni (telemunca, munca la domiciliu) şi dacă niciunul dintre părinţi nu beneficiază de alte forme de sprijin din bugetul asigurărilor sociale (şomaj tehnic, de exemplu).

"Guvernul are în vedere pentru această facilitate părinţii copiilor mai mici de 12 ani, ai copiilor cu dizabilităţi până în 18 ani, cei cu handicap grav neşcolarizaţi, familiile monoparentale şi cei care au în întreţinere persoane adulte cu handicap grav.

Cum se decontează sumele de către angajatori?

Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor, iar angajatorii pot cere doar decontarea sumelor reprezentând indemnizaţia netă, încasată efectiv de părinte;

Documentele necesare decontării pot fi trimise, prin email sau prin alt mijloc de comunicare, către Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în cel mult 30 zile de la data efectuării plăţii;

Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizaţie se face în termen de 60 zile calendaristice de la data înregistrării documentelor;

Împreună, respectând regulile de criză şi apelând la facilităţile puse la dispoziţie de Guvern pentru angajaţi şi angajatori, vom reuşi să traversăm una dintre cele mai mari provocări sanitare, economice şi sociale", se mai arată în comunicatul vicepremierului Turcan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.