Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu: Capacitatea de stocare a gazelor, existentă pe teritoriul României, este suficientă pentru noi

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, susține că guvernarea de la Chișinău urmărește procurarea a 300-400 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru a fi stocate în România - cantitate care ar ajunge pentru două luni de iarnă. Totuși, potrivit vicepremierului moldovean, cantitatea ce va fi cumpărată va depinde de prețul gazului, conform deschide.md.

„Conform proiectului de lege țintim două luni de iarnă, între 300 și 400 de milioane de metri cubi. Evident că, cantitatea pe care o vom cumpăra în această vară depinde foarte mult și de prețurile pe care le vom avea pe piețe la gaze. În funcție de asta vom stoca acest gaz în depozitele din România”, a declarat Spînu în cadrul unei conferințe de presă, după ședința de astăzi a Guvernului.

Referindu-se la depozitele de pe teritoriul României, unde ar urma să fie stocate cantitățile de gaze procurate de R. Moldova, Spînu spune că nu este nevoie să se construiască altele, așa cum capacitatea depozitelor existente în dreapta Prutului este suficientă.

„Conform proiectului de lege, stocurile de gaze trebuie să fie făcute în țările vecine, în cazul R. Moldova vorbim de România și Ucraina. Ținând cont de situația din Ucraina, unica soluție sunt depozitele din România. Încă din toamnă avem o înțelegere cu Guvernul României, inclusiv în acordul semnat la ședința comună de guverne, acela acord privind suportul pe domeniul energetic, este menționat acest subiect. Nu este nevoie să se construiască alte depozite decât cele existente în România. Or, capacitatea de stocare care există la moment pe teritoriul României este suficientă pentru a face aceste stocuri”, a explicat vicepremierul.

Discuții privind construcția unui depozit de gaze pentru R. Moldova pe teritoriul României se duc încă din toamna anului 2021.

Pe 24 noiembrie 2021, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, anunța că România ar putea finanța construcția unui depozit de gaze pentru R. Moldova, în așa fel încât să nu mai existe de situații de criză. Ministrul român a reiterat același lucru recent, în cadrul unei vizite de lucru la Bruxelles. Aurescu a declarat, pe 21 martie 2022 că România are disponibilitatea de a găzdui, în depozitele sale, gaz din R. Moldova, și de a construi, pe termen mediu, un depozit de gaz al R.Moldova pe teritoriul României.

La ședința comună a guvernelor de pe ambele maluri de Prut, din 11 februarie 2021, ambele Executive au susținut pe deplin dezvoltarea și implementarea cu prioritate a proiectelor menite să contribuie la consolidarea securității energetice a R. Moldova, precum înmagazinarea/stocarea gazelor naturale ale R. Moldova în România.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.