Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul ungar, declarație neașteptată: lovitură grea pentru ungurii din secuime

Semjen Zsolt

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a calificat luni drept ''dăunătoare și periculoasă'' o inițiativă cetățenească privind recunoașterea secuilor ca grup etnic independent al națiunii ungare, transmite MTI.

Citește și: Teodorovici, DEZVĂLUIRE grea pentru Mihai Tudose: Nu a prea înţeles cum vine treaba asta

''Secuii sunt unguri'', dar, ''în logica acestei inițiative'', ungurii ar putea fi împărțiți mai departe în diferite grupuri etnice, a declarat vicepremierul Semjen pentru agenția MTI, subliniindu-și opoziția față de această solicitare.

Potrivit lui Zsolt Semjen, inițiativa a fost înaintată fie ''cu bune intenții'' și ''bazată pe o totală incompetență'', fie fiind ''motivată de ceva mai rău'', oficialul ungar notând că politicienii români "au dorit multă vreme să declare" că nici ceangăii, nici secuii nu sunt unguri.

Inițiativa respectivă merge împotriva atât a ''realității istorice'', cât și a intereselor naționale ale Ungariei, a concluzionat vicepremierul de la Budapesta.

Inițiativa a fost aprobată de Comitetul Electoral Național (NVB) la 25 iulie, dată de la care petiționarul are la dispoziție 120 de zile pentru a strânge 1.000 de semnături de susținere, ce vor apoi verificate de același organism.

Dacă semnăturile vor fi aprobate, NVB urmează să solicite o opinie Academiei Ungare de Științe, iar ulterior să supună parlamentului pentru un vot textul inițiativei, împreună cu semnăturile de susținere și opinia Academiei, adaugă MTI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.