Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt: 'Românii şi maghiarii sunt creaţi ca să conlucreze împreună. Mâna noastră este întinsă'

Semjen Zsolt

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a declarat, vineri, la Oradea, cu ocazia festivităţilor organizate de UDMR la Ziua Maghiarilor de pretutindeni, că maghiarii şi românii pot să conlucreze împreună, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Norica Nicolai atac la adresa lui Rareș Bogdan! ‘Talentul de slugoi nu înlocuiește caracterul’

"15 Martie este sărbătoarea independenţei şi a existenţei maghiarilor de pretutindeni. Existenţa maghiarilor înseamnă că avem dreptul la drepturi care să ne ajute să ne menţinem identitatea. Maghiarii nu au cerut vreodată un altfel de lucru care să nu existe în Uniunea Europeană. Dacă se acceptă că unele drepturi sunt permise în Uniunea Europeană, dar nu şi maghiarilor, atunci s-ar accepta faptul că maghiarii sunt cetăţeni europeni de rangul doi în UE şi nu au aceleaşi drepturi ca şi celelalte popoare. Dar neacceptând acest lucru, tot ce este posibil în Uniunea Europeană este posibil şi pentru naţiunea maghiară. Şi este logic că dacă aceste drepturi pentru maghiari devin realitate, asta nu înseamnă că va fi mai puţin pentru români. Cred că românii şi maghiarii sunt creaţi ca să conlucreze împreună, iar acum la aceste alegeri europene, întrebarea este dacă ne putem păstra această gândire creştină şi direcţie europeană. Maghiarii şi românii trebuie să conlucreze. Mâna noastră este întinsă. Şi această conlucrare nu depinde de bunăvoinţa părţii maghiare. Dacă Ungaria a reuşit nu de mult să se înţeleagă foarte bine şi cu Serbia şi cu Slovacia, atunci credem că nu numai de noi depinde ca să fie o situaţie similară, de perfectă conclucrare şi cu partea română", a declarat presei Semjén Zsolt.

Citește și: A ieșit la iveală! Cine o susține pe fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi

Ceremoniile dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni au început vineri, înainte de masă, cu depuneri de coroane la monumentul din Episcopia Bihor, la Biserica Reformată din Rogerius şi în Cimitirul Municipal din Oradea, la mormântul revoluţionarului paşoptist polonez Kazimir Rulikowski, precum şi la bustul lui Nicolae Bălcescu din parcul cu acelaşi nume.

Principalele momente ale festivităţilor s-au desfăşurat, în timpul serii, la statuia lui Szacvay Imre din Piaţa Libertăţii, unde au fost citite mesajele premierului României, Viorica Dăncilă, şi al Ungariei, Viktor Orban, cu discursuri ale unor oficiali locali şi ale liderilor UDMR.

Au luat cuvântul preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt şi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön.

De la statuia lui Szacvay, cei peste o mie de participanţi au parcurs un marş comemorativ cu făclii prin centrul Oradiei, pe traseul strada Iosif Vulcan - strada Republicii, până la bustul poetului revoluţionar Petőfi Sándor din Parcul Petőfi pentru a depune şi aici coroane de flori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.