Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreședintele Comisiei de învățământ din Parlament: Programul 'Masa caldă' a fost scos din anonimatul în care l-a ținut guvernarea PSD

Bihoreanul
Florica Chereches

Deputatul PNL, Florica Cherecheș, vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ,știință, tineret și sport din Camera Deputaților, a declarat, miercuri, într-un comunicat de presă, că programul- pilot „Masa caldă” pentru elevi a fost extins de la 50 la 150 de unități școlare, întrucât Guvernul urmărește să reducă abandonul școlar în localitățile unde a fost implementat.

„Ce nu a făcut fostul Guvern PSD în anii de guvernare, a reușit ieri Guvernul PNL. Programul- pilot „Masa caldă” pentru elevi a fost extins de la 50 la 150 de unități școlare. Decizia Guvernului Orban este decisivă pentru implementarea programului de alimentație diversificată pentru elevi și în anii următori, el fiind, din nefericire, ținut de fostul guvern PSD la un nivel care nu i-a permis să-și extindă efectele pozitive dovedite.

Citește și: Guvernul a adoptat cea mai controversată OUG: privații din sănătate, pe picior de egalitate cu spitalele de stat

Cel mai important rol pe care acest program l-a avut în anii trecuți a fost acela de a influența decisiv scăderea abandonului școlar în localitățile unde a fost implementat. În unitățile școlare în care a fost implementat programul, rata abandonului a scăzut de la 6,1% la 1,3%, ceea ce arată cât de util este acest program, România fiind la nivelul Uniunii Europene o țară unde nivelul de părăsire timpurie a mediului școlar este foarte mare. Angajamentul României la nivelul Uniunii Europene este acela ca, pe orizontul lui 2020, rata abandonului să scadă în jurul procentului de 11%, în condițiile în care- potrivit Eurostat- în 2018 acest nivel de renunțare timpurie la școală a fost de 16,4%.

Liberala a adăugat că Guvernul este determinat ca acest program-pilot să devină unul pe termen lung, scopul asumat fiind legat de finanțarea lui din fonduri europene.

„Această situație îngrijorătoare impune extinderea la un număr mai mare de școli și implementarea programului pe o perioadă mai mare de timp, fiind necesară continuarea lui cel puțin un ciclu de învățământ. În contextul în care nu se instituie cu rapiditate măsuri de remediere a situaţiei, România riscă să nu îşi realizeze obiectivul asumat - asigurarea echităţii în participarea la educaţie - obiectiv derivat din statutul de membru al Uniunii Europene”, a conchis Florica Cherecheș.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.