Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ciorbea regretă răspunsul dat miercuri despre OUG 13/2017

Inquam Photos / Octav Ganea
victor ciorbea Inquam Photos

Avocatul Poporului (AP), Victor Ciorbea, regretă că a dat miercuri un răspuns unor jurnalişti referitor la OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale, înainte de a verifica dacă sunt precedente în materie. "În legătură cu calitatea procesuală a AP de a invoca această excepţie, regret că nu am rezistat solicitărilor, rugăminţilor unor jurnalişti şi miercuri dimineaţa le-am dat un răspuns înainte de a fi în posesia Monitorului Oficial (MO) şi înainte de a fi verificat dacă există sau nu precedente în această materie", a spus Ciorbea, vineri, într-o declaraţie de presă.

El a precizat că, verificând prevederile OUG, a constatat că Avocatul Poporului avea calitate procesuală. "Oricum, îi mulţumesc şefului statului pentru precizarea făcută în legătură cu existenţa acelui precedent. Verificând şi prevederile OUG publicată în MO, am constatat că avem în opinia noastră în mod indiscutabil calitate procesuală activă de a ridica excepţia de neconstituţionalitate. O parte a OUG a intrat în vigoare chiar în noaptea de miercuri, iar cealaltă parte va intra peste 10 zile, dar există acel precedent care se confirmă, l-am verificat şi este real", a afirmat Victor Ciorbea.

Întrebat de jurnalişti dacă nu ar fi făcut aceste analize dacă nu ar fi primit vizita şefului statului, el a spus că oricum cerceta acest aspect. "Nu este adevărat, tocmai asta am fi făcut, am fi verificat Monitorul şi am fi verificat dacă există sau nu precedent. Oricum verificam acest lucru", a declarat Ciorbea. La întrebarea gazetarilor dacă protestele de stradă au avut un rol în decizia sa de a ataca OUG la CCR, el a spus că interesează opinia oricărei persoane, dar atâta vreme cât nu a reuşit să se documenteze mai întâi asupra tuturor aspectelor de neconstituţionalitate nu avea ce să le spună gazetarilor.

"Dimineaţa (miercuri n.r.) v-am răspuns, pentru că am făcut o greşeală, nu trebuia să vă dau niciun răspuns până nu aveam Monitorul (...) colegii dumneavoastră au tot insistat(...) şi atunci am zis textul general şi recunosc că nici eu, nici colegii, nu ne-am amintit imediat despre un precedent în materie', a afirmat Ciorbea. El a precizat că a primit textul OUG miercuri. Întrebat dacă nu putea să se uite pe site, AP a declarat: "Nu pe site, că nu ne putem lua după site-uri şi aşa am făcut greşeala (...) am răspuns şi am greşit. Nu trebuia să dau niciun răspuns înainte de a vedea MO şi de a verifica dacă există sau nu precedent". El a informat că nu au fost politicieni care să îl contacteze în această perioadă într-un fel sau altul. "Nu m-a contactat absolut nimeni şi nici nu am răspuns, de regulă nu v-am răspuns nici dumneavoastră sau celor care m-au sunat', a menţionat Ciorbea. El a afirmat că nu a luat legătura nici cu reprezentanţi ai Guvernului, conform Agerpres.

Avocatul Poporului nu poate ridica excepţii de neconstituţionalitate decât privitor la legi şi la ordonanţe de urgenţă în vigoare sau ordonanţe simple, a declarat Avocatul Poporului (AP), Victor Ciorbea. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Avocatul Poporului poate sesiza la CCR OUG privind modificarea Codurilor penale, arătând că există un precedent în cazul atacării unui astfel de act normativ din 2013.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.