Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu atrage atenția în plenul PE: Bugetul UE pentru anul viitor este insuficient pentru nevoile actuale

Facebook/ Victor Negrescu
Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu, responsabil al grupului social-democrat din legislativul european privind bugetul european, a atras atenția în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, asupra faptului că bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor este insuficient pentru a face față nevoilor actuale, a sprijini eforturile legate de războiul din Ucraina și a proteja populația împotriva creșterii prețurilor.

Uniunea Europeană nu are astăzi resursele necesare pentru a face față actualelor provocări. Fie că vorbim de războiul din Ucraina sau de creșterea prețurilor, fie că discutăm despre migrație sau despre tranziția digitală sau cea verde, pur și simplu, bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor este insuficient pentru ambițiile noastre comune.

În timp ce competitorii noștri globali pompează sume colosale în economiile lor, sprijinindu-și IMM-urile sau fermierii, Europa este cu frâna pusă de populiști și are o abordare pur birocratică.

Reiterez solicitarea Parlamentului European de a revizui rapid bugetul european pe termen lung astfel încât Europa să aibă resursele necesare”, a precizat europarlamentarul Victor Negrescu.

Totodată, reprezentantul României în Parlamentul European a menționat că, în forma finală a acordului privind bugetului european pentru anul 2024, se regăsesc priorități importante ce au fost solicitate și obținute de grupul social-democrat, inclusiv pentru România, precum:

• creșterea fondurilor pentru agricultură, în mod special pentru tinerii fermierii, cu 20 de milioane de euro;

• alocarea de fonduri suplimentare pentru educație și tineret, respectiv 60 de milioane de euro suplimentare pentru Erasmus;

• distribuirea unor fonduri dedicate sectorului transportului cu referire la zona de Nord-Est a României și la infrastructura din zona Dunării (o creștere cu 30 de milioane de euro pentru CEF Transport și 20 de milioane de euro pentru programul LIFE);

• sprijinirea mecanismelor pentru intervenții de urgență la nivel european, prin alocarea fondurilor suplimentare în valoare de 10 milioane de euro;

• finanțarea extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria, și protejarea frontierelor externe, prin alocarea unor fonduri suplimentare în valoare de 2,5 milioane de euro, precum și pentru securizarea acțiunii noastre externe, în mod special în Republica Moldova, crescând alocările pentru politica de vecinătate cu 50 de milioane euro;

• suplimentarea alocărilor pentru susținerea politicilor sociale, în valoare de 2 milioane de euro, și de sprijin pentru cei mai defavorizați, în valoare de 1 milion de euro.

În încheierea intervenției sale, eurodeputatul social-democrat a făcut apel la executivul european ca acesta să se asigure că implementarea proiectelor și programelor se face adecvat și că resursele din bugetul UE aduc un beneficiu direct cetățenilor.

“Aceste obiective centrale ale Uniunii trebuie în continuare sprijinite în mod adecvat. Cifrele nu au nicio valoare dacă implementarea programelor și proiectelor nu conduce la o viață mai bună.

Facem apel la Comisia Europeană să crească calitatea acțiunilor sale pentru ca oamenii să simtă direct beneficiile generate de bugetul UE”, a declarat Negrescu.

Bugetul european pentru anul 2024 urmează fie aprobat astăzi de Parlamentul European în ședința plenară de la Strasbourg.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.