Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu dă de pământ cu Guvernul Cîțu: 'Este o nouă dovadă a incapacității majorității PNL-USR în a atrage bani europeni'

cursdeguvernare.ro
Victor Negrescu

Europarlamentarul Victor Negrescu pune la zid Guvernul Cîțu pentru criza minerilor din Valea Jiului. Negrescu a criticat majoritatea PNL-USR pentru incapacitatea implementării unui program de reconversie profesională a ortacilor, atrăgând atenția că situație se poate repeta în alte zone industrializate ale țării.

„Ce se întâmplă în aceste zile în Valea Jiului este o nouă dovadă a incapacității majorității PNL-USR în a atrage bani europeni și a avea o strategie coerentă de dezvoltare și reconversie pentru zonele miniere sau puternic industrializate.

Citește și: Diana Șoșoacă îi vrea pe minerii din Valea Jiului să mărșăluiască pe străzile din București: ‘Nu au curaj, le este frică. Dacă suntem uniți, rechinii mor’

România primește pentru aceste zone 4,45 miliarde de euro prin Fondul pentru o Tranziție Justă. Sunt eligibile proiecte doar din șase județe printre care Hunedoara și Gorj, mai exact zona Văii Jiului. Proiectele pot fi co-finanțate cu până la 85% din bani europeni.

Am discutat în urmă cu câteva zile cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, unul dintre cei care au susținut această alocare substanțială pentru România, despre modul în care ar putea fi folosite aceste sume pentru a-i sprijini pe oamenii din zonă.

Citește și: Raed Arafat, critici dure la adresa lui Ion Cristoiu: ‘Răspândiți minciuni și narative false și veninoase, pentru că la vârsta dumneavoastră sigur nu vă veți schimba’

Țara noastră nu a elaborat încă un ghid final pentru cheltuirea acestor sume și nu a finalizat negocierile cu executivul european privind o strategie integrată în acest sens. Mai mult, în proiectul de buget nu se explică cum vor fi cofinanțate aceste proiecte care trebuie să asigure noi locuri de muncă pentru oamenii din zonă și modernizarea activităților economice.

Pe lângă Fondul pentru o Tranziție Justă, România mai poate aloca din fondurile de coeziune și trebuie să prevadă minim 37% din planul de redresare și reziliență pentru acțiuni ce vizează componenta de reconversie, modernizare, redresare și relansare a zonelor puternic industrializate. Dar, din păcate, la Guvern nu există oameni capabili să gândească dincolo de propriile interese politice și să aibă o viziune corectă și coerentă de dezvoltare pentru România”, a scris Negrescu pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.