DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Victor Parlicov: Prețul la gaze va fi mult mai bun în Republica Moldova decât în restul Europei

newsonly.gr
gaze naturale

„Preţul la gaze, în trimestrul IV al acestui an şi anul viitor, va fi mult mai bun în Republica Moldova decât în restul Europei.

Asta nu înseamnă că va fi mai jos decât acum, dar va fi mai jos decât în alte părţi”, a declarat fostul director ANRE, Victor Parlicov, la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR Moldova, transmite presa din Moldova.

Acesta a mai menţionat că autorităţile Republicii Moldova nu ar trebui să facă concesii politice Rusiei în negocierile cu Gazprom, dând ca exemplu situaţia din Crimeea.

Victor Parlicov a precizat că o majorare a preţului la gaze nu reprezintă un şoc, Republica Moldova trecând prin perioade cu preţuri mult mai mari.

„Noi am avut o perioadă cu preţuri de 400 dolari, atât am plătit noi, ca societate, ca consumatori. Cred că în primul trimestru din anul viitor, preţul va fi de 300 de dolari. Ceea ce trebuie Guvernul acum să pună accent, este pe o abordare corectă. Noi şi aşa avem acum un preţ mai bun decât alţii.

Nu putem face preţul ăsta şi mai jos. Trebuie să ne adaptăm şi să ajutăm păturile nevoiaşe, să luptăm cu sărăcia energetică. Guvernul deja a declarat public că se va focusa pe mecanismul de ajutor pe perioada rece a anului”, a declarat fostul şef al ANRE.

Victor Parlicov a precizat că, dacă preţurile la gazele naturale vor fi ajustate mai rapid, panta de majorare a acestora va fi mai lină anul viitor.

„Dacă vom ajusta tarifele cu începere din luna octombrie, atunci, la anul, tarifele vor creşte mai puţin. Dacă nu ajustăm tarifele începând cu trimestrul IV, la anul, tarifele vor sări şi mai sus”, a spus Victor Parlicov.

Fostul şef al ANRE a mai menţionat că, dacă Republica Moldova va primi o reducere a preţului la gaze faţă de preţul european, atunci aceasta este legată de concesii politice care trebuie făcute Moscovei.

„Cu ce s-a terminat aceasta în Crimeea, când au primit reducere de 100 de dolari la mia de metri cub de gaz? Au avut obligaţia de a menţine staţionarea trupelor militare ruse la Sevastopol. Cu ce s-a terminat în Crimeea, am văzut”, a spus Victor Parlicov.

Fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat, în cadrul emisiunii, că preţurile la gaze vor creşte galopant.

„Eu nu sunt de acord cu domnul Parlicov. Preţul la gaze nu va fi 300 de dolari, ci va fi 400-450 de dolari. Cine va fi responsabil? Noi am văzut solicitarea de majorare a tarifului cu 35%. Eu insist că Guvernul trebuie să se implice şi să aducă nişte elemente politice, pentru că noi cunoaştem ce înseamnă arma energetică. În paralel, trebuie să pregătim măsurile pentru a ajuta păturile defavorizate”, a spus Alexandru Slusari.

Acesta a mai menţionat că, după alegeri, s-a văzut reacţia Rusiei care ar putea amplifica folosirea armei energetice împotriva Republicii Moldova.

„Noi avem cu ce să mergem acolo. Concesii am tot făcut în 30 de ani”, a declarat Alexandru Slusari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.