Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta este produsul culturii noastre sociale, organizaţionale şi politice

revista presei

Adevarul:

Nemuritorului prim-ministru al României ar trebui să i se recunoască măcar vreun record mondial în ceea ce priveşte supravieţuirea în condiţii extreme. I s-au aruncat bombe peste bombe fără niciun efect. Nu l-a clintit nici nucleara lu' Turcescu şi nici dosarul lui Băsescu... A mers pe sârmă pe langa Crin Antonescu. A stat agăţat de un ultim fir de păr din podoaba capilară a lui Traian Basescu. A traversat deşertul electoral iohannesian timp de 40 de zile fără sa transpire şi fără să slăbească, poate chiar s-a îngrăşat. Şi unde a ajuns el şi unde sunt ei (paradoxal, întrebarea este validă şi în cazul preşedintelui Klaus Iohannis). Rezilienţa sa, capacitatea de a ignora evidenţele şi simplul fapt că nu îi pasa de nimic îl fac toate la un loc un soi de învingător. Omul care a râs în nas adevărului. Parcă mai ieri auzeam voci spunând că nu-l apucă primăvara la Palatul Victoria şi uite că se termină vara, dăm în toamna, iar singura-i plecare a fost una în soarele ieftin al Floridei. Din care s-a intors nu cu chef de munca, ci cu chef de caterincă, aşa cum îi stă bine oricărui şmecher... Ocupaţi cu decapitarea premierului, într-o telenovela interminabilă, am uitat că nu e vina lui pentru ceea ce este. E mai degraba vina celor care l-au inventat. Şi mai neplăcut e că nu putem numi cu exactitate pe cineva anume, pentru că dacă am găsi vinovaţii, i-am bate cu beţe la tălpi şi i-am pune să se jure că nu mai fac. Până la urmă, Victor Ponta este produsul culturii noastre sociale, organizaţionale, politice şi tot aşa. O fi el în sine un eşec, dar e al nostru şi nu dispare cu una cu două. Atunci când faci strategii cu ministrul Teodorovici, reforme cu Rovana şi caritate din uşa bisericii din Pipera nu ai cum să scoţi din eprubetă altceva decât pe actualul premier. Să nu uităm că aparţine unei generaţii din care mai fac parte Elena Udrea, Darius Vâlcov şi Dan Şova. Aşa că să recunoaştem că e o vină colectivă pe care cumva trebuie să ne-o însuşim, pentru că oamenii ăştia nu au apărut de nicăieri. S-au jucat pe străzile de lângă noi, au mers cam la aceleaşi şcolii ca şi noi şi nu au locuit pe lună până au ajuns prin Guvern.

Evenimentul Zilei:

România fierbe la foc mic. Sunt șanse mari ca, în curând, să dea în clocot. La 1 septembrie, angajații ROMATSA vor intra în grevă generală. Deși nu au avansat o dată precisă, medicii vor recurge, probabil, la un gest similar. Profesorii sunt și ei tot mai nemulțumiți și mă aștept ca protestele din Educație să ia amploare în perioada următoare.Observând cu atenție freamătul ce a cuprins România, am fost interesat în special de prestația liderilor de sindicat. Am observat două tipuri de atitudine. Am văzut lideri sindicali onești, cu revendicări orientate spre viitor, care-și propun să schimbe Sistemul din temelii și lideri sindicali necinstiți, preocupați să păstreze România încremenită în trecut.Din prima categorie fac parte sindicaliștii ROMATSA, care solicită „decăpușarea, depolitizarea, demilitarizarea” acestei instituții. „Decăpușare” înseamnă combaterea corupției, destructurarea clientelei politice, care se hrănește din banii publici alocați instituției. „Depolitizare” înseamnă angajarea pe criterii profesionale, nu aducerea în instituție a rubedeniilor politicienilor, doar pentru că salariile la ROMATSA sunt mari, pe măsura responsabilităților. „Demilitarizare” înseamnă înlăturarea directorului general Ion Aurel Stanciu, pus în funcție la recomandarea vicepremierului Gabriel Oprea, după accidentul aviatic din Apuseni. Potrivit propriului CV, din ianuarie pînă în noiembrie 1999, Stanciu a fost şef al Biroului Ataşaţi Militari din Direcţia de Informaţii Militare, apoi, pînă în 2003, locţiitor al şefului Direcţiei de Protecţie și Siguranţa Militară...În Sănătate putem vorbi tot despre nevoia de „decăpușare” sau „depolitizare”. Slavă Domnului, sistemul sanitar nu a fost militarizat. Cel puțin deocamdată. Sindicatele ar trebui să fie, asemenea celor de la ROMATSA, vectori ai reformării sistemului sanitar. Presiunea pe care o pot exercita ar putea să contribuie la modernizarea acestui domeniu de activitate, aflat în pragul colapsului. Din păcate, sunt parte a caracatiței care țin Sănătatea prizonieră. În schimbul unor beneficii financiare, liderii de sindicat servesc intereselor politicienilor, nu ale medicilor. Sunt pur și simplu cumpărați de Guvern.

Ziarul Financiar:

Fie că este vorba de incompetenţă, fie că este ceva voit, autorităţile chineze se pot juca cu nervii investitorilor. Dacă „lunea neagră“ de pe burse a adus pierderi grele din cauza semnalelor date de Beijing că va lăsa forţele pieţei să acţioneze mai liber, „marţea revenirii“ a început cu anunţul unei duble intervenţii din partea autorităţilor din China. Reducerea dobânzii de referinţă a băncii centrale chineze şi a rezervelor minime obligatorii ale băncilor, măsuri menite să stimuleze creşterea economică şi să facă disponibile mai multe fonduri pentru creditare, a calmat pieţele europene, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri cu creşteri consistente. Pieţele americane au răspuns şi ele pozitiv.Veştile din China au oprit chiar şi scăderea preţurilor materiilor prime, care luni au ajuns la cele mai reduse niveluri din ultimii 16 ani. Cotaţiile zincului, ale cuprului, aluminiului, ale petrolului şi zahărului, toate au urcat ieri. Însă, aşa cum au demonstrat ultimele trei zile, pieţele sunt tensionate şi este nevoie de doar o scânteie pentru a exploda. De data aceasta scânteia a venit din China, cea mai mare economie emergentă, un mare consumator de materii prime şi partener comercial important pentru numeroase alte economii emergente. De asemenea, grav este faptul că intervenţiile de până ieri ale autorităţilor nu au reuşit să aducă încrederea pe bursele chineze şi să stăvilească măcelul. Dacă pieţele chineze, atât cele financiare, care înghit mult credit, cât şi cele de consum, nu încep să-şi revină, economii emergente precum Brazilia, dependentă de comerţul cu China, vor avea în faţă vremuri grele.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.