Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta, în campanie electorală: Unde a fost fostul premier

nineoclock.ro
ponta

Viitorul primar al sectorului 1 trebuie să se ocupe, la fel ca şi ceilalţi edili, mai ales de educaţie şi de sănătate, a declarat luni fostul premier Victor Ponta în cadrul unei întâlniri a candidatului Alianţei PSD+UNPR la Primăria sectorului 1, Dan Tudorache, cu profesorii din sector. "Sper ca dl Dan Tudorache să fie primar al sectorului 1, să colaboreze cu primarul general şi, atunci când partidul îi va spune să facă ceva împotriva intereselor cetăţenilor, să nu asculte, pentru că din ăştia care vin şi spun 'Ştiu că aveţi dreptate, dar aşa ar trebui să fac că m-a pus partidul' eu sper să nu mai existe în România. (...) Nu e nimic mai important într-o ţară decât educaţia şi sănătatea. Noi acum toată ziua vorbim de procurori, de politicieni, de parlamentari. Am încercat, în anii în care am fost prim-ministru, să vorbesc de educaţie şi sănătate şi sunt convins că Dan Tudorache primar, după aceea Gabriela Firea la Capitală şi toţi cei de la PSD au obligaţia să se ocupe de educaţie şi de sănătate. Dacă ai educaţie şi sănătate, toate celelalte lucruri se rezolvă", a declarat Victor Ponta la eveniment, conform Agerpres.

 

El a precizat că îl susţine pe Dan Tudorache şi a amintit că a crescut în sectorul 1.

 

"Deşi nu am buletin de sectorul 1, voi vota sigur pentru candidatul nostru la sectorul 2 şi pentru Gabi Firea la Capitală. (...) Eu n-aş vota pe cineva care a fost în guvernul PDL niciodată, pentru că dl Nazare a fost în acel guvern şi e un guvern care a făcut foarte mult rău României - profesorilor, pensionarilor, angajaţilor, tuturor. Sigur, el va spune că dânsul era mic şi nu lua el deciziile, dar era de acord cu ele. Acum înţeleg că trebuie să fie de acord cu dna Gorghiu şi cu dl Blaga, ceea ce tot nu sună bine", a mai declarat Ponta.

 

Fostul premier a subliniat că se aşteaptă ca proiectele bune să fie continuate în sectorul 1 - sectorul cu cel mai mare buget din România - şi şi-a exprimat totodată speranţa că va exista o colaborare foarte bună între primarii de sector şi "viitorul primar al Capitalei, Gabriela Firea".

 

"Am văzut foarte bine, în cei 15 ani de când fac administraţie publică, cum e când se ceartă primarul de sector cu primarul general - are de pierdut toată lumea. Ţin minte încă din vremurile lui Traian Băsescu. (...) Bătălia între primarul general şi primarii de sector este împotriva intereselor celor care locuiesc în Bucureşti", a argumentat Victor Ponta.

 

La rândul său, Dan Tudorache a subliniat că, în cei 10 ani de experienţă administrativă, s-a ocupat în primul rând de şcoli.

 

"Pentru mine, învăţământul şi sănătatea sunt principalele linii directoare ale mandatului meu. Datorită acestui fapt, pe prima poziţie l-am pus pe primul loc pe lista pentru consilieri locali pe dl Lixandru - un specialist în domeniul educaţiei, cu experienţă îndelungată în domeniu", a spus el.

 

Principalele direcţii ale programului Alianţei PSD+UNPR de guvernare locală au fost prezentate de Florian Lixandru, inspector şcolar general al municipiului Bucureşti, care deschide lista candidaţilor pentru funcţia de consilier la Primăria sectorului 1 - sector în care funcţionează 80 de unităţi de învăţământ de stat şi 46 de unităţi de învăţământ particulare.

 

"Ideile programul nostru se mulează foarte bine pe nevoile educaţionale din sistemul public. Programul porneşte de la ideea învăţământului românesc corelat cu aşteptările pe care le au beneficiarii direcţi şi indirecţi ai sistemului educaţional - părinţii, elevii - , toate acestea corelate cu oferta educaţională. La nivelul sectorului 1 avem un număr foarte mare de unităţi de învăţământ, cu o ofertă educaţională destul de variată. Ca să ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus, va trebui să colaborăm foarte bine cu celelalte instituţii ale statului. (...) Premisele programului vizează stabilirea şi consolidarea unui set de valori reale, coerente şi europene, consolidarea statutului social al cadrelor didactice, prioritizarea activităţilor propuse unităţilor de învăţământ", a explicat acesta.

 

Florian Lixandru a subliniat că, în urma discuţiilor purtate cu managerii de unităţi şcolare, au fost identificate o serie de probleme care stau la baza programului, între acestea fiind problema funcţionării fără autorizaţie şi problema funcţionării cabinetelor medicale. El a adăugat că cei 4.534 de angajaţi din sistemul educaţional din sector reprezintă un sfert din numărul total la nivelul Capitalei.

 

Între direcţiile pe termen scurt menţionate se află asigurarea finanţării cheltuielilor din învăţământ conform necesităţilor, descentralizarea managementului unităţilor de învăţământ, iniţierea de proiecte de reabilitare şi modernizare a spaţiilor şcolare, problema sediului Colegiului "Mircea cel Bătrân", alocarea de fonduri pentru plata la timp a burselor şcolare, lansarea unei iniţiative legislative prin care să se modifice prevederile legii educaţiei astfel încât cluburile sportive şcolare şi cluburile copiilor să treacă în administrarea consiliilor locale, pentru că fondurile sunt insuficiente faţă de performanţele elevilor, precum şi înfiinţarea în cadrul Primăriei sectorului 1 a unui centru de programe şi proiecte pentru copii şi tineret.

 

El a mai pledat pentru susţinerea învăţământului profesional şi tehnic şi pentru implementarea în cadrul unităţilor şcolare a programului "after school", cu finanţare din partea Primăriei sectorului 1, cu asigurarea unei mese calde pentru elevii care urmează aceste cursuri.

 

"Printre direcţiile pe termen mediu se află continuarea reabilitării instituţiilor de învăţământ din Bucureşti prin utilizarea surselor de finanţare de la bugetul local şi prin atragerea de fonduri externe. (...) Ne propunem să înfiinţăm şi un centru de excelenţă la nivelul sectorului 1, amenajarea unor terenuri sportive în incinta unităţilor de învăţământ şi construirea de bazine de înot acolo unde există spaţiu pentru astfel de obiective. Ca direcţii de acţiune pe termen lung suntem preocupaţi să menţinem resursa umană tânără în sistem, ne referim aici la construirea de locuinţe pentru cadrele didactice. Un alt obiectiv se referă la construirea de noi obiective de învăţământ, în special grădiniţe şi creşe, şi la construirea unui centru educaţional pentru activităţi extraşcolare", a completat Florian Lixandru.

 

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, prezentă la eveniment, a evidenţiat că în şcoli se află ceea ce are societatea românească mai valoros - copiii.

 

"Ar trebui să avem grijă ca în toate şcolile să existe programul "after school". (...) Cred că în fiecare şcoală ar putea să funcţioneze un club al performanţei cu numărul de elevi din şcoala respectivă, care ar putea deveni extraordinar de bine pregătiţi", a arătat Ecaterina Andronescu, care a pledat pentru creşterea calităţii sistemului de învăţământ, menţionând contextul unei "scăderi dramatice" a numărului de elevi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.