Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta pierde ultima bătălie şi şansa relansării carierei politice

victor ponta psd

Tinerii social democraţi s-au reunit astăzi la Bucureşti pentru a-şi alege un nou lider. Deşi miza unei astfel de acţiuni pare mai degrabă marginală, turnura pe care au luat-o evenimentele a fost una cel puţin spectaculoasă, dacă ţinem cont că momentul marchează, de fapt, izolarea totală a lui Victor Ponta.

Mare rumoare mare în sală, tinerii social-democraţi se pregătesc să-şi aleagă un nou lider. Toţi par hotărâţi  să-i acorde votul de încredere lui Gabriel Petrea, însă alţi doi candidaţi şi-au depus mandatele (Gabriela Podaşcă şi Andrei Tinu). Deşi surse de la vârful PSD ne-au declarat că este pentru prima dată când competiţia pentru şefia TSD este acerbă, tinerii par să fie mai degrabă atraşi de experienţa de 10 ani a lui Petrea şi de programul său politic pentru TSD. Andrei Tinu pare a fi „mai puţin cunoscut de membrii TSD din provincie”, în timp ce Gabriela Podaşcă este văzută ca fiind candidata lui Victor Ponta. În mod bizar, campania dusă de Victor Ponta pe media şi în online (prin care fostul premier vrea să se arate indispensabil vieţii politice din România) nu atinge tinerii social democraţi, care par să ştie mai bine ce şi cât poate fostul premier PSD.

Gabriela Podaşcă a fost într-adevăr asociată fostului premier, iar tinerii PSD consideră că aceasta a primit un spijin nefiresc de mare de la fostul lider PSD pentru a deveni deputat. După un mandat fără momente notabile, Podaşcă pare să-şi fi redescoperit utilitatea politică pentru Ponta prin candidatura sa la şefia TSD, singurul loc în care, prin Mihai Sturzu, Ponta mai avea capacitatea de a influenţa politicile de partid în interes propriu.

Neîncrederea asociată Gabrielei Podaşcă a fost alimentată şi de faptul că mai mulţi tineri PSD ştiau că aceasta caută, de ceva vreme, oportunitatea de a-l asocia pe Bogdan Popescu (logodnicul său) partidului (pentru a organiza niscaiva evenimente politice când şi dacă s-o putea).

Se adoptă ordinea de zi fără probleme după care la tribună îşi face apariţia Mihai Sturzu. Nu primeşte roşii de la public, deşi tinerii TSD-işti de la Galaţi (aflaţi în faţa spaţiului destinat presei) îl înjură în surdină cu oarecare voioşie. Devine destul de repede evident faptul că în ciuda mai multor eforturi, Sturzu nu poate obţine acea captatio benevolentiae pe care o caută. Sturzu remarcă lipsa lui Ponta și începe metodic un atac considerabil la adresa lui Liviu Dragnea, pe care îl acuză de corupție și căruia îi plimbă prin fața ochilor dosarul de la referendum (spre șocul sălii). După discursul din ce în ce mai spumos, Sturzu își ia „la revedere” de la TSD, solicitând demisia lui Liviu Dragnea (surpiză, sala nu a reacţionat la asta cum s-ar fi aşteptat).

După discurs, la țigară, tinerii sociali-democrați îl fac pe Sturzu de toată minunea. Discursul pare să fi aprins spiritele, dar nu așa cum își dorea Sturzu. Deși citate exacte nu pot fi redate aici din motive lesne de înțeles, delegații din teritoriu schimbă impresii, concluzionând mai mereu că Sturzu este omul lui Ponta și că după atât de mult rău făcut partidului prin retragerea de la guvernare, oamenii lui Victor Ponta nu mai au ce căuta în TSD (lucrurile nu stau chiar bine pentru Podașcă).

Candidații își țin discursurile. Andrei Tinu renunță în favoarea lui Gabriel Petrea. Deja taberele sunt clare. Petrea versus Podașcă (sau mai bine zis Dragnea contra Ponta).

Din nivelul de aplauze asociate lui Petrea devine clar că acesta este noul lider al TSD, votul fiind doar o simplă formalitate.

Prin votul de astăzi de la TSD, Liviu Dragnea a câștigat o ultimă bătălie împotriva lui Victor Ponta. Agățându-se de Gabriela Podașcă și discusul senzațional al lui Mihai Sturzu, Ponta vroia doar să-și monteze o portavoce la vârful unei aripi a partidului (un fel de revenire la matcă dacă ținem cont de faptul că însuşi Ponta l-a reprezentat cu voioșie ani de zile pe Năstase la conducerea TSD). Însă, Dragnea a fost mai puternic și a înclinat balanța în favoarea sa.

Lipsit de orice sprijin în partid, izolat, învins din nou, Ponta își numără probabil acum ultimele zile din cariera politică. Greul pentru Dragnea abia cum începe. Fiind sigur de sprijinul total al partidului el trebuie să-şi asume responsabilitatea de a propune acele reforme de ideologie, etică şi meritocraţie pe care le tot aclamă, dacă doreşte să aibă o şansă la alegerile din 2016. Factorul determinant pentru sprijinul pe care Dragnea îl va obţine sau nu de la TSD (în scopul relansării relaţiei PSD-tineri la nivel naţional), va fi probabil  introducerea a cât mai multor tineri pe listele PSD (idee care nu este rea deloc pentru niciun partid, mai ales în actualul context politic şi social).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.