Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta, reacţie la promulgarea aşteptatei legi a internshipului: 'Mă bucur foarte tare'

Inquam Photos / George Calin
Victor Ponta

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 16 iulie, legea privind internshipul, care prevede că tinerii de cel puțin 16 ani vor putea lucra pentru firme sau entități publice, în baza unor contracte de internship (stagiu de practică), şi să fie remuneraţi. Promulgarea vine în ziua în care a fost lansat un nou program de internship la Guvern.

Promulgarea legii vine la exact cinci ani de când a debutat, la iniţiativa prim-ministrului Victor Ponta, primul program de internship la nivelul administraţiei publice centrale, derulat de Guvernul României. Pe parcursul a două luni (15 iulie-15 septembrie 2013), 25 de tineri aleşi din peste 900 de aplicanţi au participat la activităţile desfăşurate în cadrul câtorva departamente ale Cancelariei prim-ministrului şi ale Secretariatului General al Guvernului.

Vezi şi: Teo Trandafir, dezvăluiri în premieră după micşorarea stomacului: Ce mănâncă şi cum se menţine în formă

"Mă bucur foarte tare. Le mulțumesc lui Radu Puchiu și Cristi Botan, care au lucrat la acest program cu mine (și au rămas la Guvern și după plecarea mea, ca să îl vadă implementat). Felicitări tuturor tinerilor care au fost în acei ani la Guvern și sper să mă întâlnesc cu ei în viață profesională!", a declarat Victor Ponta, pentru STIRIPESURSE.RO.

Radu Puchiu, fost secretar de stat în Cancelaria prim-ministrului, afirmă că introducerea unui cadru legal pentru intership va contribui şi la asigurarea unui bazin de recrutare competent pentru instituţiile publice.

"Până acum nu era clar menţionat într-o lege că se plăteşte internshipul. Era la latitudinea firmelor dacă plătesc sau nu. Acum se menţionează foarte clar că se plăteşte şi se pune o limită de ore. Un mare avantaj pe care noi l-am urmărit a fost ca inclusiv instituţiile publice să poată să ia interni în cadrul programelor de intership. Până atunci nu aveau cadrul legal. Vine ca o experienţă de învăţare. Altă de şansă pentru tineri de a cunoaşte instituţiile publice nu exista", a declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, fostul consilier al lui Ponta

Tinerii în vârstă de cel puțin 16 ani vor putea să lucreze pe perioade de cel mult șase luni în cadrul unor programe de internship plătite, la firme sau la autorități/ instituții publice. Cu încuviințarea părinților/reprezentanților legali, chiar și tinerii de 15 ani vor putea să fie interni. Potrivit avocatnet.ro, legea introduce în domeniul raporturilor de muncă contractul de internship, prin intermediul căruia o persoană fizică (intern) se pregătește profesional și lucrează la o firmă sau la instituție/ autoritate publică (organizație gazdă), în schimbul unei indemnizații lunare de internship de cel puțin 50% din salariul minim (reamintim că, în 2018, salariul minim e de 1.900 de lei), proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată.

Vezi şi: ATENȚIE! Bolile despre care nu știai că îți distrug viața sexuală

În perioada de internship, tânărul intern va trebui să-și îndeplinească îndatoririle scrise în contract, putând să lucreze maximum 40 de ore pe săptămână, nefiind permisă efectuarea de ore suplimentare. Acesta își va desfășura activitatea sub observația unui îndrumător, care va fi unul dintre angajații special desemnați ai firmei sau instituției respective.

Un astfel de contract nu se va putea încheia decât pe o perioadă maximă de 720 de ore șase luni consecutive nici nu se va putea prelungi ulterior. Practic, dacă un intern va lucra șase ore pe zi, să zicem, va putea lucru cel mult 120 de zile lucrătoare, deci maximum șase luni.

Același intern va putea face mai multe stagii de internship la aceeași organizație gazdă, dar numai dacă e vorba de programe de internship diferite, iar durata cumulată a acestora nu va putea depăși șase luni.

Dacă angajatorul va dori să lucreze în continuare cu internul, acesta va trebui să-i facă un contract de muncă. Iar dacă încheie cu acesta un contract în următoarele 60 de zile de la momentul când a expirat contractul de internship, firma va putea cere de la stat o primă de aproximativ 1.000 de euro pentru internul angajat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.