DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Victorie a DNA în instanță: Pe cine au băgat procurorii după gratii

dna

Fostul şef al Poliţiei Locale Ploieşti (PLP), Cristinel Toader, cercetat într-un dosar de şantaj, a fost arestat preventiv, vineri, după ce instanţa a admis contestaţia procurorilor DNA la decizia prin care inculpatul a fost plasat în arest la domiciliu.

Toader a fost reţinut marţi, după mai multe ore de audieri la sediul DNA Ploieşti, Tribunalul Prahova, ca instanţă de fond, respingând propunerea procurorilor de arestare preventivă şi dispunând în acest caz arestul la domiciliu.

Curtea de Apel Ploieşti a admis, vineri, contestaţia formulată de procurorii DNA şi, rejudecând, a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Toader, decizia fiind definitivă.

Cristinel Toader este acuzat de procurorii anticorupţie de comiterea mai multor fapte penale, respectiv şantaj (4 fapte), folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (3 fapte) şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (12 acte materiale).

Conform DNA, în perioada 2013 - 2014, Cristinel Toader, în calitate de director general al Poliţiei Locale Ploieşti, a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituţii, în sensul că i-a constrâns pe membrii comisiilor de examinare să-i pună la dispoziţie subiectele pe care le-a furnizat ulterior mai multor candidaţi, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 şi 1.000 euro.

Procurorii arată că Toader i-a constrâns pe subordonaţii săi să îi furnizeze subiectele, ameninţându-i cu pierderea locului de muncă.

"Astfel, pentru un concurs organizat în luna ianuarie 2014 pentru ocuparea funcţiei de şef serviciu, Toader Cristinel a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins şi a primit suma de 1.000 euro în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului. Pentru a obţine subiectele, inculpatul Toader Cristinel l-a constrâns prin ameninţare cu pierderea postului pe un membru în comisia de examinare, cel care a şi conceput subiectele şi care, în urma ameninţărilor, le-a pus la dispoziţia şefului său", se arată într-un comunicat al DNA.

Aceeaşi practică a fost folosită de Cristinel Toader pentru mai multe concursuri care au fost organizate de PLP pentru ocuparea unor posturi vacante.

"După ocuparea funcţiei de către persoana respectivă, în luna martie 2014, Toader Cristinel a ameninţat-o cu desfiinţarea funcţiei dacă nu îi pune la dispoziţie variantele de subiecte de examen şi răspunsurile corecte ale acestora pentru un alt concurs organizat la Poliţia Locală pentru ocuparea unui post", susţin anchetatorii.

În schimbul acestor subiecte pentru proba scrisă a concursului, Toader a cerut şi primit de la persoana care candida pentru respectivul post suma de 200 de euro.

Anterior, pentru un alt concurs organizat de aceeaşi instituţie în martie 2013, Cristinel Toader, folosind aceeaşi metodă, a obligat un subaltern să conceapă, să redacteze şi să-i furnizeze subiectele de examen, pe care le-a pus la dispoziţia unui candidat înainte de proba scrisă, pentru ca acesta să fie declarat admis, fără însă a pretinde sume de bani în schimb.

După ocuparea funcţiei respective, noul ocupant al postului a fost numit preşedinte al comisiei de examinare pentru un alt concurs de şef birou.

"Preşedintelui comisiei de examinare i-a fost impus de către Toader Cristinel - sub ameninţarea cu desfiinţarea locului de muncă - să introducă în plicurile cu subiecte pentru concurs nişte variante de subiecte care, contrar procedurii, nu fuseseră concepute de el, ca preşedinte al comisiei de examinare, ci fuseseră impuse de directorul general al instituţiei, în vederea favorizării unui anumit candidat care, în urma concursului desfăşurat, a fost desemnat câştigător", se mai arată în comunicatul citat.

De asemenea, procurorii spun că, în perioada 2012 - 2014, Toader a desfăşurat activităţi incompatibile cu funcţia publică de director general al Poliţiei Locale Ploieşti, constând în aceea că, în mod repetat, a coordonat prin persoane interpuse întreaga activitate a unor societăţi comerciale, respectiv SC Esrom Advertising SRL Ploieşti (în care a deţinut anterior calitatea de asociat/administrator) şi SC Zedeka Advertising SRL Ploieşti (la care mama sa a avut calitatea de asociat), desfăşurând în numele acestora activităţi producătoare de venituri pentru sine sau pentru altul, constând în închirierea de panouri publicitare.

Cristinel Toader a fost director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Prahova, dar şi al Gărzii de Mediu Prahova, iar în august 2012 a fost numit director la Poliţia Locală Ploieşti prin transfer de la OPC Prahova.

Din ianuarie 2015 a ocupat funcţia de director adjunct al Poliţiei Locale Ploieşti până la data de 21 mai, când s-a autosuspendat din funcţie pentru o perioadă de un an şi jumătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.