Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie FACIAS: Instanta obligă Guvernul să dezvăluie informații despre întâlnirea secretă pe tema Fake News

FACIAS
FACIAS

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a obținut in instanta o decizie favorabilă împotriva Guvernului României după ce Executivul a refuzat să răspundă FACIAS la întrebările ce vizau o întâlnire organizată la Guvern, cu mai multe persoane fizice si reprezentanti ai ONG-urilor pe tema știrilor false.

La începutul anului a fost organizata de catre Guvern o întâlnire ce avea drept scop instituirea unui mecanism de asa-zisa sancționare a fake news-ului. La momentul respectiv, Guvernul s-a delimitat de această întâlnire și a menționat că nu vrea să constituie un „Minister al Adevărului”, după ce FACIAS a atras atenția că subiectul sancționării Fake-News este unul controversat și că nu poate fi tolerat ca în mod arbitrar, un număr de persoane fizice, indiferent pe cine reprezintă, să decidă dacă o știre este fake news sau nu. În același timp FACIAS a solicitat Guvernului să facă publică lista participanților la întâlnire și temele întânirii găzuite de Guvern.

Cetatenii au dreptul sa stie cine și cum hotărăște că o știre este sau nu falsă.

FACIAS consideră că sunt de interes public aceste informații, având în vedere impactul semnificativ al știrilor false pentru cetățeni. Pentru ca a refuzat sa faca publice informatiile, FACIAS a dat în judecată Guvernul, iar instanța a dat dreptate FACIAS!

Tribunalul București a obligat Guvernul, in primainstanta să furnizeze informațiile solicitate! În momentul în care acestea vor fi transmise, FACIAS le va face publice!

Românii trebuie să știe acțiunile întreprinse de Guvern.

FACIAS cere responsabilitate și transparență guvernamentală

În instanță, FACIAS a explicat că protejarea cetățenilor de știrile false este o temă importantă iar modul în care se abordează problema trebuie să fie transparent și echilibrat. O discuție care presupune impunerea de sancțiuni necesită o abordare atentă pentru a nu încălca dreptul la liberă exprimare, o valoare fundamentală într-o societate democratică.

Transparența guvernamentală este un drept al cetățenilor și o responsabilitate a autorităților.

FACIAS continuă să lupte pentru a combate abuzurile statului și pentru protejarea drepturilor cetatenilor!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.