Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie fermă a social-democraţilor, în timp ce extrema dreaptă a înregistrat un rezultat dezastruos, arată rezultatele institutului de sondare a OP (estimări)

Inquam Photos/ Octav Ganea
alegeri locale 2020 vot

Primarul social-democrat al Vienei, Michael Ludwig, aflat la sfârşit de mandat, s-a clasat pe primul loc în alegerile municipale din capitala austriacă, duminică, în timp ce extrema dreaptă, afectată de un uriaş scandal, a înregistrat un rezultat dezastruos, potrivit primelor estimări anunţate de Institutul de sondare a opiniei publice SORA, informează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Partidul Social-Democrat (SPÖ) a câştigat, potrivit primelor estimări, 41,7% din voturi şi ar putea alege să formeze o coaliţie cu conservatorii clasaţi pe locul doi cu 18,7%, să-şi reia coaliţia cu Verzii, clasaţi pe locul trei cu 14,6%, sau cu Liberalii, care au întrunit 8,1% dn voturi.

Social-democraţii au exclus orice alianţă cu extrema dreaptă, divizată şi sancţionată de electorat după difuzarea, în 2019, a unor înregistrări făcute cu o cameră ascunsă în care se putea vedea cum liderul său negocia finanţări oculte cu o femeie care se dădea drept oligarh rus.

Citește și: DOSAR Mario, fiul fugar al fostului șef LPF, a fost rugat insistent de cunoscuți să nu se suie la volan cu aproape doi la mie alcool și cocaină în sânge

Partidul Austriac al Libertăţii (FPÖ, extrema dreaptă) a pierdut 23,3% şi s-a prăbuşit la 7,5% din voturi, în timp ce fostul său preşedinte, ex-cancelarul Heinz-Christian Strache, care a fondat un nou partid, a întrunit doar 3,6% din sufragiile exprimate.

Marja de eroare comunicată de Institutul SORA se ridică la 2% din cauza numărului de buletine de vot prin corespondenţă, ce s-a dublat de la precedentul scrutin în 2015, în special din cauza pandemiei de coronavirus.

Oraşul Viena este capitala Austriei, dar şi unul dintre cele nouă landuri ale ţării. Alegătorii au fost chemaţi la urne pentru a reînnoi consiliul municipal şi primăriile din 23 arondismente.

Cetăţenii europeni au putut vota la nivel de arondisment, dar nu pentru desemnarea celor aleşi în consiliul municipal.

Rezultatele definitive vor fi comunicate luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.