Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VICTORIE pentru DNA împotriva unui celebru medic: A fost CONDAMNAT, alături de alte persoane

medic spaga mita

Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi rector al UMF Iaşi, a fost condamnat vineri de Tribunalul Suceava la doi ani închisoare cu suspendare, într-un dosar de fraude cu fonduri europene.

Potrivit deciziei instanţei, Vasile Astărăstoae a primit 2 ani închisoare pentru tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, precum şi 2 ani închisoare pentru conflict de interese, fiind însă achitat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, scrie agerpres.ro.

Citește și: Veste bună în tenisul românesc! A rămas însărcinată

Cele două pedepse au fost contopite cu o condamnare de 1 an închisoare aplicată de Judecătoria Iaşi într-un alt dosar, rezultând doi ani închisoare. Tribunalul Suceava a suspendat executarea pedepsei, aplicând un termen de încercare de 4 ani.

Alte condamnări în dosar: Adrian Ciureanu - 3 ani închisoare cu suspendare, Daniela Druguş - 3 ani cu suspendare, Pughin Corvin Gabriel - 2 ani cu suspendare, Laurian Tănăsescu - 2 ani cu suspendare, Dănuţ Muşat - 1 an cu suspendare, Dan Alexandru Verner - 1 an cu suspendare.

Citește și: Simona Halep dă lovitura! Și-a deschis o nouă afacere

De asemenea, instanţa a dispus achitarea a trei inculpaţi - Daniela Astărăstoae, Dragoş Pieptu şi Raluca Isabela Vătuiu.

În schimb, persoanele juridice SC Congrex.Net SRL Iaşi şi SC Maguay Impex SRL au fost obligate la plata unor amenzi penale de 10.000 lei, respectiv 200.000 lei. Ultima firmă are interzis să participe la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 3 ani.

Citește și: Minodora a rupt tăcerea după moartea Denisei! Nu s-a mai putut abține

Instanţa a lăsat nesoluţionate acţiunile civile formulate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Judecătorii au luat act că persoana vătămată - Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi nu s-a constituit parte civilă în dosar.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Citește și: De tot râsul! Mircea Badea, ironie fără precedent la adresa lui Dragnea și a șefei DNA. Vezi aici cum arătau cei doi în tinerețe

În decembrie 2011, Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea de fonduri europene şi conflict de interese.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată directorul Centrului de Comunicaţii din cadrul UMF Iaşi, Ioan Adrian Ciureanu; directorul general administrativ al UMF Iaşi, Daniela Druguş; administratorul SC Maguay Impex SRL Bucureşti, Corvin Gabriel Pughin; reprezentantul SC Euro Management Grup SRL Bucureşti, Laurian Gabriel Tănăsescu; asistentul de comunicare - promovare relaţii publice, parteneriate şi mass-media în cadrul Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi, Daniela Astărăstoae.

Citește și: ATENȚIE! S-a publicat lista produselor din România care prezintă diferențe față de cele comercializate în UE

De asemenea, erau deferiţi justiţiei doi consilieri din cadrul Ministerului Comunicaţiilor - Dănuţ Muşat şi Dan Alexandru Verner; prorectorul UMF Iaşi, Dragoş Pieptu; precum şi un angajat al MCSI, Raluca Isabela Vătuiu.

Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2011, la UMF Iaşi era în derulare proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi intitulat "Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' Iaşi". În acest context, Vasile Astărăstoae, în calitate de rector al UMF Iaşi şi manager de proiect, împreună cu Daniela Druguş şi Ioan-Adrian Ciureanu, cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la achiziţiile publice, a dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către SC Maguay Impex SRL Bucureşti, firma inculpatului Corvin Gabriel Pughin.

Citește și: I-a scos din sărite! Marele hit al verii ‘Despacito’ a fost interzis

"În această modalitate, UMF Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481,98 lei. În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Astărăstoae Vasile, împreună cu inculpata Druguş Daniela, în calitate de manager de proiect, respectiv responsabil financiar, a aprobat în mod nelegal plata, către SC 'Maguay Impex' SRL, a sumei de 160.000 lei cu titlu de 'cheltuieli instruire' în condiţiile în care această activitate nu a fost realizată. La rândul său, inculpatul Ciureanu Ioan-Adrian, în calitate de responsabil tehnic al proiectului, a confirmat în fals efectuarea serviciilor de instruire", susţineau procurorii.

Citește și: Cioloș e pe val! Platforma România 100 anunță o mișcare bombă

Anchetatorii mai arătau că, în cursul anului 2010, Vasile Astărăstoae a întocmit şi depus la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale două documente (cerere de rambursare şi raport de progres) prin care solicita rambursarea sumei de 1.292.714 lei achitată de UMF Iaşi către SC Maguay Impex SRL. În aceste documente, Astărăstoae a consemnat în mod nereal că serviciile de instruire în valoare de 160.000 lei au fost efectuate şi că au fost implementate mai multe cursuri în format electronic, deşi platforma este nefuncţională.

Citește și: Uluitor! Un înalt oficial al Consiliului European șterge pe jos cu Antena 3 și România TV

"De asemenea, în derularea aceluiaşi proiect, în cursul lunii noiembrie 2009, inculpaţii Astărăstoae Vasile şi Druguş Daniela, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un contract de prestări servicii cu o societate comercială, motiv pentru care UMF Iaşi a fost prejudiciată cu suma de 37.200 lei, sumă ce a fost recuperată", mai susţinea DNA.

Potrivit anchetatorilor, pe data de 31 martie 2010, între Ministerul Muncii şi IML Iaşi a fost încheiat un contract, finanţat în principal prin Programul Operaţional Sectorial "Dezvoltare Resurse Umane" (AM POSDRU) ce avea ca obiect punerea în practică a proiectului intitulat "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale".

Citește și: Avertizări de proporții! Suntem lideri în UE, dar ca dezastru economic

"În acest context, inculpatul Astărăstoae Vasile, în calitate de director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi manager al proiectului, a dispus includerea în proiect şi angajarea la IML Iaşi, pe durata celor 3 ani de implementare, a fiicei sale şi a altor două persoane din conducerea UMF Iaşi pentru a le facilita acestora obţinerea unor sume de bani cu titlu de drepturi salariale (în total 14.496 lei brut din care suma de 8.773 lei pentru fiica sa)", mai arăta DNA.

Citește și: Mădălin Ionescu se întoarce! Va da lovitura cu un proiect de senzație .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.