Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie pentru Matteo Renzi: Fostul premier al Italiei, reales detaşat în fruntea democraților

PD: RENZI, C'E UNA SINISTRA OSSESSIONATA DA DENARO

Fostul şef al guvernului italian, Matteo Renzi, a fost reales detaşat duminică în fruntea Partidului Democrat (PD, centru-stânga), la putere în Italia, cu legitimitatea unor alegeri primare cu o mobilizare la vot mai mare decât se preconiza, transmite AFP.

Potrivit rezultatelor parţiale, citate de Reuters, Renzi a obţinut circa 72% din voturile de la alegerile interne, organizate în cabine de vot improvizate în întreaga ţară şi la care s-au prezentat circa 2 milioane de membri de partid.

Ministrul Justiţiei, Andrea Orlando, a fost votat de 19%, în timp ce guvernatorul regiunii sudice Puglia, Michele Emiliano, a primit circa 9% din voturi.

Ambii oponenţi, ca şi premierul Paolo Gentiloni, l-au sunat pe câştigător să-l felicite, iar Renzi a susţinut un discurs al victoriei la sediul partidului.

"Este o responsabilitate extraordinară, mulţumesc din toată inima acestei comunităţi de femei şi bărbaţi care cred în Italia, înainte împreună", a scris pe Twitter Renzi, citat de AFP.

"O poveste cu totul nouă începe", a arătat fostul şef al guvernului de la Roma, în discursul victoriei, asigurând că nu se pune problema unei răzbunări după umilinţa referendumului constituţional care l-a împins să demisioneze de la conducerea executivului.

Citește și: ATAC ARMAT la San Diego soldat cu mai multe victime: Atacatorul a fost lichidat de polițiști - VIDEO

"Nu este a doua repriză a aceluiaşi meci, este un nou meci", a insistat Renzi, înainte de a reveni la dezbaterea din jurul coaliţiei guvernamentale pe care ar lua-o în considerare în caz de victorie la viitoarele alegeri legislative, prevăzute cel mai târziu la începutul lui 2018.

Rivalii săi priveau spre partidele de stânga, el s-a arătat gata să se alieze cu centrul-dreapta al lui Silvio Berlusconi, asigurând însă că doreşte să lupte pentru a nu avea nevoie să o facă.

"Vrem să facem o mare coaliţie, nu cu formaţiuni care nu reprezintă decât pe ele însele, ci cu bărbaţi şi femei care reprezintă toate forţele realităţilor civice", a arătat Renzi.

În total, între 1,9 şi 2 milioane de persoane au votat duminică, potrivit PD, ceea ce reprezintă o scădere netă faţă de scrutinele precedente care se apropiau de 3 milioane de votanţi, dar mult mai mică faţă de temerile generate de o campanie ternă şi fără mare miză.

La alegerile primare din decembrie 2013, Renzi a fost ales cu aproape 68% din voturile exprimate de peste 2,8 milioane de alegători.

Întreaga zi, parlamentarii PD, dar de asemenea şi presa au difuzat imagini cu afluenţa din cele 10.000 de birouri de vot instalate în corturi pe străzi, în centre culturale sau baruri.

"Este un festival al democraţiei", a salutat Renzi.

"Mai mult decât o competiţie, suntem în faţa unei legitimări, un fel de încoronare pentru Renzi ca lider al PD. Ne putem aştepta la un mare succes al lui Renzi, dar cu o participare redusă a alegătorilor. Oameni de stânga nu par mobilizaţi", a explicat, înaintea scrutinului de duminică, Lorenzo De Sio, profesor de sociologie politică la Universitatea LUISS din Roma.

"Dacă participarea este în jur de un milion de persoane sau mai mică, legitimarea lui Renzi nu va fi puternică, dar dacă este între 1,5 şi 2 milioane, el va ieşi mai puternic", subliniase acesta.

Citește și: Trump promite noi mari BĂTĂLII la 100 de zile de la instalare

Învingătorul din această duminică va conduce PD la viitoarele alegeri legislative, prevăzute pentru primăvara lui 2018, numai dacă parlamentarii nu ajung mai devreme la un acord în privinţa unei reforme electorale în vederea alegerilor anticipate.

În prezent, legea prevede un scrutin proporţional într-un tur pentru cele două Camere, dar cu puternică primă majoritară la Camera Deputaţilor dacă un partid ajunge la 40% din voturi, o disparitate pe care preşedintele Italiei doreşte să o vadă rezolvată înainte de vot.

În cursul singurei dezbateri televizate pe care a acceptat-o cu adversarii săi, Matteo Renzi a afirmat miercuri seară că va face "totul pentru a reda ţării energia, elanul şi vigoarea", criticând "imobilismul ce pare că a blocat viaţa politică şi instituţională" a ţării după palma de la referendum.

În vârstă de 42 de ani, Matteo Renzi a demisionat din funcţia de şef al guvernului în decembrie, după respingerea masivă de către italieni la un referendum a reformei constituţionale din care îşi făcuse principalul cal de bătaie.

Pe acest fond şi în faţa contestării din partea aripii stângi a PD, el s-a retras la jumătatea lunii februarie de la conducerea partidului cu obiectivul de a obţine o nouă legitimitate într-un nou scrutin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.