Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie totală - Ilham Aliyev a înălțat steagul Azerbaidjanului în fața palatului prezidențial din Stepankert

GettyImages
Ilham Aliyev

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a înălțat steagul Azerbaidjanului în fața palatului prezidențial din Khankendi (cunoscut de armeni ca Stepanakert), capitala Nagorno-Karabah, în octombrie. 15, a informat biroul președintelui.

„Astăzi, toți oamenii din Azerbaidjan se bucură cu adevărat”, a spus el într-un discurs în fața palatului prezidențial folosit anterior de autoritățile armene, care a condus de facto Nagorno-Karabah timp de mai bine de 30 de ani.

Aliyev a vizitat, de asemenea, o serie de alte orașe și orașe din teritoriul recent recucerit din Nagorno-Karabah și a arborat steagul azer.

Pe sept. 20, autoritățile din Nagorno-Karabah au capitulat în fața forțelor azere după o ofensivă fulgerătoare din septembrie. 19 le-a lăsat „nu de ales decât să înceteze ostilitățile”.

O săptămână mai târziu, președintele autodeclaratei Republici Nagorno-Karabah, Samvel Shakhramanyan, a semnat un decret pe sept. 28 dizolvarea tuturor instituțiilor oficiale ale statului separatist din ianuarie. 1, 2024.

După capitularea Nagorno-Karabah, aproximativ 100.000 de armeni, majoritatea populației, au părăsit regiunea spre Armenia.

Azerbaidjanul a luptat împotriva etnicilor armeni din Nagorno-Karabah și a forțelor din Republica Armenia în perioada 1988-1994. Războiul s-a încheiat cu o victorie armeană și crearea Republicii separatiste Nagorno-Karabah pe teritoriul Azerbaidjanului, care este recunoscut de dreptul internațional.

În 2020, Armenia și Azerbaidjan au purtat un război în care forțele acestuia din urmă au revendicat cu succes o mare parte din teritoriu, înainte ca Moscova să fie mediată de încetarea focului, care a trimis o forță de „menținere a păcii” de câteva mii de soldați ruși în regiune.

În anii următori, tensiunile nu s-au potolit, Azerbaidjanul blocând coridorul Lachin, singurul drum care leagă Armenia de Nagorno-Karabah, ducând la o criză umanitară condamnată pe scară largă de statele membre ONU și organizațiile internaționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.