Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Destinația de vacanță preferată a românilor este o 'bombă cu ceas': Au fost emise avertismente urgente

Facebook
santorini

Avertisment urgent cu privire la încărcătura amenințătoare de la bordul unei nave de croazieră scufundate, eșuată în largul unei insule de vacanță, supranumită "bombă cu ceas”.

O insulă de vacanță populară se află în pragul unui dezastru, deoarece o epavă scufundată, lăsată să putrezească de ani de zile, a început să polueze mediul înconjurător din apropiere, conform The Sun.

Au fost emise avertismente de urgență asupra insulei grecești Santorini, pe fondul temerilor catastrofale legate de eliberarea de deșeuri toxice în mare.

Carcasa navei de croazieră MS Sea Diamond a fost abandonată pe fundul mării timp de 16 ani, după ce nava de 22.000 de tone a eșuat și s-a scufundat.

Localnicii se luptă cu disperare de ani de zile pentru îndepărtarea epavei, temându-se de o potențială catastrofă cauzată de poluarea provenită de la rezervoarele de combustibil ale navei.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna aceasta Comisiei permanente speciale pentru protecția mediului din Parlamentul grec, locuitorii au cerut decizia necesară pentru îndepărtarea imediată a navei.

"Epava navei rămâne pe fundul mării și continuă să polueze, într-un ritm lent, dar constant, se erodează zilnic și în orice moment poate provoca un dezastru ecologic incalculabil", se arată în scrisoare.

content-image

”Insula se îndreaptă spre un dezastru”

Însă autoritățile locale nu au reușit până acum să salveze epava, ceea ce a dus la o dispută de lungă durată cu privire la cine este responsabil pentru îndepărtarea ei.

Militanții locali au declarat pentru The Sun că insula "se îndreaptă spre un dezastru" într-o dispută majoră legată de o epavă dezintegrată.

Aceștia spun că guvernul "a dezamăgit comunitatea" în prevenirea dezastrului ecologic iminent.

Se tem că substanțele chimice toxice eliberate de epavă ar putea otrăvi coastele insulei și le-ar putea face periculoase pentru cei care frecventează plajele.

Printre principalii poluanți din epava Santorini se numără volume mari de combustibil și lubrifianți pentru motoare, sute de litri de electroliți de baterii, cabluri de cupru, metale grele toxice și alte substanțe chimice periculoase.

Experții sugerează că ar putea dura cel puțin 400 de ani pentru ca acești poluanți să se descompună.

Iar acum se tem că epava în putrefacție ar putea împinge insula spre un eveniment catastrofal, catalogând-o drept o "bombă cu ceas".

Loucas Lignos, șeful grupului de campanie Comitetul de coordonare al cetățenilor din Thira pentru ridicarea diamantului marin, a explicat cum epava ar putea declanșa un dezastru pentru Santorini.

El a declarat pentru The Sun: "Epava se află exact în caldera din Santorini, la aproximativ 800 de metri de port. Este scufundată la aproximativ 100m sub apă.

content-image

"Are 300 de tone de păcură și alte substanțe chimice toxice, uleiuri de mașini, în generatoare, cabluri care sunt pline de cupru, alte materiale din PBC și plastic care se vor dilua încet în apă în timp.

"Toate aceste substanțe cancerigene sunt periculoase pentru oameni. În același timp, procedurile de desalinizare nu pot filtra metalele grele periculoase.

"Principala problemă este că aceste substanțe chimice pot intra în corpul uman prin bioacumulare - fie prin desalinizarea apei, fie prin consumul de pește.

”Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi un dezastru ecologic uriaș pentru plajele din Santorini."

Era 5 aprilie 2007 când vasul de croazieră, deținut de Louis Hellenic Cruises, s-a scufundat pe un recif din largul insulei cu un total de 1.195 de pasageri.

Majoritatea celor aflați la bord - majoritatea americani și canadieni - au fost evacuați în siguranță.

Singurele victime au fost tatăl francez Jean Christophe Allain, în vârstă de 45 de ani, și fiica sa de 16 ani, Maud, ale căror trupuri nu au fost găsite niciodată.

În lunile care au urmat dezastrului, s-a încercat decontaminarea apelor din jurul epavei, urmată de o operațiune de pompare nereușită doi ani mai târziu.

Epava vasului de 469 de picioare a fost apoi lăsată să putrezească - și rămâne în mare și astăzi sub forma unui recif artificial care poluează mediul din apropiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.