Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| A început summitul prin videoconferinţă dintre Vladimir Putin și Joe Biden

vestidinrusia.ro
putin biden sua rusia

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin au început marţi după-amiază o întrevedere prin videoconferinţă, pe fondul temerilor Occidentului privind o posibilă acţiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei sau o escaladare a conflictului armat în estul separatist prorus al Ucrainei, consemnează agenţiile internaţionale de presă.

Discuţia ''va dura atât timp cât va fi nevoie'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În afară de Ucraina, Putin şi Biden vor mai discuta, printre alte teme, despre implementarea înţelegerilor convenite la summitul lor desfăşurat în iunie la Geneva, potrivit precizărilor Kremlinului.

Vladimir Putin a propus săptămâna trecută NATO semnarea unui pact de securitate care să nu permită aderarea Ucrainei şi Georgiei la această alianţă, pe care preşedintele rus a acuzat-o că şi-a încălcat un angajament după încheierea Războiului Rece de a nu se extinde către Est.

Mai mult, liderul de la Kremlin a declarat că desfăşurarea de armament ofensiv occidental în Ucraina este pentru Moscova una dintre ''liniile roşii''.

Joe Biden a sporit presiunea asupra Rusiei, afirmând că pregăteşte ''iniţiative'' pentru apărare Ucrainei în cazul unei invazii ruseşti, iar în cadrul discuţiei aflate în desfăşurare îi va transmite lui Putin că Rusia va fi lovită de cele mai puternice sancţiuni internaţionale dacă invadează Ucraina.

Administraţia şi presa din SUA, precum şi oficiali ucraineni, susţin că Rusia ar pregăti un atac asupra Ucrainei, după ce în apropierea frontierei cu aceasta au fost comasate importante forţe militare ruse cu efective de 90.000 - 100.000 de soldaţi, conform Kievului şi Washingtonului, potrivit Agerpres.ro.

Un înalt responsabil american a declarat cotidianului Washington Post, sub acoperirea anonimatului, că Moscova pregăteşte să lanseze asupra Ucrainei ''100 de batalioane compuse din grupuri tactice cu efective estimate la 175.000 de soldaţi, precum şi tancuri, piese de artilerie şi alte echipamente''.

Moscova răspunde că nu are nicio intenţie de acest fel şi acuză la rândul ei Kievul că deplasează trupe în apropierea graniţei. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut luna trecută că Ucraina pregăteşte provocări în Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) astfel încât să primească ''ajutor occidental''.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat luni drept ''ostilă şi agresivă'' retorica SUA şi a altor state europene, şi în special pe cea a presei anglosaxone despre ''invadarea Ucrainei'', adăugând că Moscova nu se aşteaptă ca discuţia Putin-Biden să conducă la progrese majore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.