Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Biden anunță un ajutor umanitar de aproape 100 de milioane de dolari pentru Liban

NBC News
joe biden

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri "un ajutor umanitar nou de aproape 100 de milioane de dolari" pentru Liban, cerându-le responsabililor politici libanezi "să reformeze economia şi să combată corupţia", relatează AFP.

"Anunţ astăzi aproape 100 de milioane de dolari reprezentând ajutor umanitar nou. Acesta se adaugă celor 560 de milioane de ajutor umanitar deja furnizat de SUA Libanului în cursul ultimilor doi ani", a declarat el într-un mesaj video difuzat la o conferinţă internaţională virtuală privind Libanul, care se desfăşoară miercuri şi este organizată de Franţa, informează Agerpres.ro.

"Niciun ajutor nu va fi niciodată suficient dacă responsabilii politici din Liban nu se angajează să realizeze munca grea, dar necesară, de a reforma economia şi a combate corupţia. Este esenţial. Trebuie început imediat", a mai spus Joe Biden.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost chiar mai ferm. "Liderii libanezi par să parieze pe degradarea situaţiei", a declarat el în deschiderea acestei Conferinţe internaţionale de susţinere a populaţiei libaneze, care reuneşte reprezentanţi a circa 40 de state şi organizaţii internaţionale, la un an după explozia catastrofală din portul Beirut.

Pe 4 august 2020, sute de tone de nitrat de amoniu, stocate de ani de zile într-un depozit vechi şi "fără măsuri de prevenire", au explodat, provocând moartea a 214 oameni, rănirea a peste 6.500 şi distrugerea unor cartiere întregi.

"Suferinţa poporului libanez a fost sporită şi mai mult în timpul anului care s-a scurs de o criză politică şi economică ce ar fi putut fi evitată", a estimat Joe Biden.

Libanul nu are guvern după demisia lui Hassan Diab şi a echipei sale a doua zi după explozia care nu are, până în prezent, nicio consecinţă juridică.

Noul premier desemnat pe 26 iulie, Najib Mikati, a promis să formeze fără întârziere un guvern, fără rezultat până în prezent.

Comunitatea internaţională, cu Franţa în frunte, nu încetează să solicite reforme structurale într-o ţară grav afectată de corupţie, de o criză economică de o gravitate fără precedent şi de pandemia de COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.