Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Cancelarul german Olaf Scholz: 'Anunţul privind retragerea unor trupe ruseşti de la frontiera cu Ucraina este un semn bun'

olaf scholz

Anunţul retragerii unor trupe ruseşti concentrate la frontiera cu Ucraina este un semn bun, a declarat marţi, la Moscova, cancelarul german Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele rus Vladimir Putin, informează AFP şi Reuters.

"Faptul că auzim acum că unele trupe sunt retrase este, în orice caz, un semn bun. Sperăm că se va continua", a spus Scholz.

Citește și: Olaf Scholz, așezat de Putin la masa lungă la care a stat și Macron: Cum explică Cristian Diaconescu gestul președintelui rus / Foto

Cancelarul german s-a declarat convins de asemenea că eforturile diplomatice pentru evitarea unui conflict "sunt departe de a fi epuizate".

"Este clar pentru toţi europenii că o securitate durabilă nu poate fi obţinută contra Rusiei, ci ea este posibilă doar împreună cu Rusia", a afirmat el.

"Trebuie să se poată găsi o soluţie. Indiferent cât de dificilă şi de gravă pare să fie situaţia, refuz să spun că este fără speranţă", a subliniat Scholz, potrivit Agerpres.ro.

El a mai declarat că Occidentul şi Rusia trebuie să încerce să ajungă la un compromis asupra chestiunilor de securitate europeană fără ca niciuna dintre părţi să nu fie nevoită să renunţe "la principiile sale".

Citește și: VIDEO Vladimir Putin, în fața lui Olaf Scholz: 'Rusia nu vrea război, dar nu poate asista cu ochii închişi la modul arbitrar în care SUA şi NATO...'

Scopul eforturilor diplomatice în derulare pentru dezamorsarea crizei privind Ucraina este "de a duce la o înţelegere politică fără că cineva să îşi abandoneze principiile pe parcurs", a spus cancelarul german.

În acelaşi timp, Scholz a precizat că unele aspecte din solicitările Moscovei în privinţa Ucrainei merită luate în considerare.

"A fost decizia corectă ca NATO şi Uniunea Europeană să răspundă la scrisorile Rusiei şi, chiar dacă Rusia nu este de acord cu răspunsul, este un semn bun faptul că ea spune că există unele puncte bune în el", a subliniat el.

Citește și: VIDEO Olaf Scholz, către Vladimir Putin: 'E necesară în mod urgent o reducere a tensiunilor. Extinderea NATO nu este pe agendă'

"De asemenea, NATO, UE şi noi nu suntem de acord cu cererile Rusiei, dar considerăm că există unele puncte care merită discutate", a spus el, adăugând că extinderea NATO spre Est nu se află în prezent pe agendă.

Scholz a declarat totodată că este hotărât să se asigure că tranzitul gazului prin Ucraina funcţionează.

"Suntem angajaţi să garantăm că tranzitul gazului în Europa funcţionează prin Ucraina, Belarus, Polonia şi (gazoductul) Nord Stream 1 în conformitate cu acordurile pe care le avem. Şi vrem de asemenea să asigurăm o evoluţie paşnică în Europa", a precizat cancelarul german.

Întrebat despre gazoductul Nord Stream 2, el a reiterat că, deşi vrea să garanteze că nu va avea loc nicio confruntare în Ucraina, dacă acest lucru se va întâmpla totuşi, atunci vor exista consecinţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.