Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Cannes 2022: Documentarul despre David Bowie, ce sfidează regulile genului, prezentat în afara competiţiei

jethrotull.com
david bowie

Filmul "Moonage Daydream" al regizorului unui documentar despre Kurt Cobain, Brett Morgen, sfidează regulile genului cu o producţie despre David Bowie, relatează marţi AFP. "Nu vă aşteptaţi la clasic - nu există început, mijloc, sfârşit", a declarat el.

Formatele clasice, cu experţi sau apropiaţi ai interpretului "Heroes" filmat în studiourile de înregistrare, nu se regăsesc în acest documentar. Aici, David Bowie poate fi auzit şi văzut vorbind, cu arhive inedite care nu sunt împărţite cronologic, ci în funcţie de temă (procesul de creaţie, artă şi bani...).

Imagini sintetice au fost create special pentru a puncta capitolele, jucându-se cu spaţiul şi stelele. Într-un mod reprezentativ pentru un artist care a creat în melodia sa "Space Oddity" personajul astronaut Major Tom (maiorul Tom), potrivit Agerpres.ro.

Între aceste vizualuri şi 48 de melodii remasterizate ale interpretului "Let's Dance", spectatorul trăieşte ceea ce se apropie de o "experienţă captivantă, ca într-un planetariu", după cum a declarat Brett Morgen pentru AFP la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes unde acest documentar este prezentat în afara competiţiei.

Regizorul american, care a semnat "Kurt Cobain: Montage Of Heck", într-un stil mai apropiat de cel tradiţional a lucrat cinci ani la documentarul consacrat cântăreţului David Bowie, primul film aprobat oficial de deţinătorii drepturilor asupra operei artistului decedat în 2016. Ei i-au permis lui Morgen să deschidă cuferele cu comori.

Arhive conservate

Cântăreţul "Aladdin Sane" a "contat enorm în mai multe perioade din viaţa mea", a explicat cineastul. "Mai întâi la 11-12 ani, la pubertate, când l-am descoperit, a avut o influenţă puternică într-un moment în care voiam să fiu eu, nu părinţii mei".

L-a cunoscut apoi în anii 2000, pentru un proiect. "Nu era momentul pentru el, slavă Domnului, pentru că încă nu eram unde trebuia să fiu pentru un film cu Bowie", a recunoscut regizorul râzând. La moartea creatorul lui Ziggy Stardust, el s-a simţit pregătit, mai ales să arunce în aer formatul clasic al documentarului.

"David şi-a colectat şi conservat arhivele", i-a mărturisit unul dintre responsabilii moştenirii lui Bowie. "Nu pentru lucrări tradiţionale, ci mai mult pentru plonjări imersive precum cea pe care mi-am propus-o", a spus el.

Apoi, Morgen (în vârstă de 53 de ani) a suferit un atac de cord şi a intrat în comă. După ce şi-a revenit, "filosofia, cuvintele, arta lui Bowie" au rezonat în el mai mult ca niciodată.

"Moarte, reîncarnare, Bowie a vorbit despre asta de la început, ca în piesa 'Silly Boy Blue' ", a insistat el. Regizorul şi-a scos telefonul şi a redat 20 de secunde din această melodie care face o paralelă cu "Blackstar", piesa de titlu a ultimului album al artistului britanic, ce vorbeşte de asemenea despre moarte şi despre moştenirea care trebuie lăsată în urmă prin creaţie.

Contradicţii

"Moonage Daydream" (o piesă de pe "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars") se concentrează asupra apetitului pentru viaţă al unui artist cu o mie de chipuri. Cea mai interesantă nu este partea de deschidere, cu consideraţiile muzicianului despre spaţiu şi timp. Documentarul impresionează atunci când artistul poate fi văzut decupând fragmente de propoziţii pe hârtie pentru a le asambla aleatoriu şi a da substanţă melodiilor sale.

Pot fi vizionate, de asemenea, imagini cu Jeff Beck, chitaristul trupei Yardbirds, cântând alături de Bowie pe scenă. Ar putea fi considerată o hagiografie controlată de deţinătorii de drepturi asupra operei sale. Însă, imaginile cu Bowie tras la faţă stau mărturie asupra perioadelor întunecate ale dependenţei sale.

Iar o secvenţă cu o celebră băutură răcoritoare acidulată, sponsor al unui turneu şi la originea unei reclame cu Bowie şi Tina Turner, vorbeşte despre contradicţiilor sale, referitoare la artă şi bani.

Un pasaj semnificativ permite de asemenea publicului să aprecieze talentul de pictor al lui Bowie, pe pânzele lui putând fi recunoscut cântăreţul Iggy Pop, un apropiat al său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.