Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Cineastul ucrainean Serghei Lozniţa are în plan realizarea unui documentar despre războiul din ţara lui

ft.com
razboi rusia ucraina

Serghei Lozniţa are în plan realizarea unui documentar despre războiul din ţara lui, a afirmat luni cineastul ucrainean în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, cu prilejul proiecţiei filmul său ''The Natural History of Destruction'', potrivit Reuters.

''Nu am ajuns încă în Ucraina după începerea războiului, dar bineînţeles că intenţionez să merg acolo şi intenţionez să fac un film despre atrocităţile care au loc în acest moment'', a declarat regizorul, care locuieşte în Lituania, într-un interviu acordat Reuters.

Invazia Rusiei în Ucraina, denumită de Moscova o ''operaţiune specială'', a ajuns în cea de-a patra lună. Luptele s-au soldat cu pierderea a mii de vieţi omeneşti, au strămutat milioane de persoane şi au transformat oraşe ucrainene în mormane de moloz, potrivit Agerpres.ro.

Lozniţa a fost prezent de opt ori la Cannes, iar pelicula ''In the Fog'' a concurat pentru cel mai important premiu al festivalului, Palme d'Or, în 2012.

''The Natural History of Destruction'', care are la bază cartea cu acelaşi titlul semnată de W.G. Sebald, foloseşte înregistrări de arhivă pentru a examina bombardarea Germaniei de către Aliaţi în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Aspectele morale referitoare la vizarea şi demoralizarea populaţiei civile în timpul acelei campanii nu au fost rezolvate şi sunt relevante în Ucraina astăzi, a spus cineastul.

''Lecţiile care ar fi trebuit învăţate după cel de-Al Doilea Război Mondial nu au fost învăţate de fapt niciodată'', a spus el.

Referitor la o temă care a creat vâlvă la Cannes, Lozniţa şi-a apărat poziţia prin care se opune boicotării cineaştilor ruşi.

''Cultura în general, prin definiţie, se opune războiului - este ceva care este absolut împotriva oricărui război'', a spus el, în acord cu opinia regizorului rus Kirill Serebrennikov, care a vorbit de asemenea împotriva boicotării culturii ruse săptămâna trecută.

Serebrennikov a criticat invadarea Ucrainei de către Rusia, iar pelicula sa ''Tchaikovsky's Wife'' este singurul film rus prezent în festival.

Festivalul de la Cannes a interzis prezenţa delegaţiilor oficiale din Rusia. Regizorul ucrainean Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk a criticat decizia organizatorilor de a include un regizor rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.