Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| După anunţul privind organizarea unui nou referendum, regina Elisabeta a II-a a primit-o pe şefa guvernului scoţian

mirror.co.uk
Regina Elisabeta II

Regina Elisabeta a II-a a primit-o miercuri pe Nicola Sturgeon, şefa guvernului scoţian, a doua zi după ce aceasta a anunţat că vrea să organizeze un nou referendum privind independenţa Scoţiei în 2023, relatează AFP.

Suverana în vârstă de 96 de ani a primit-o pe şefa formaţiunii pro-independenţă SNP la Palatul Holyroodhouse, din Edinburgh, unde regina se află pentru a participa la o săptămână tradiţională de evenimente regale în Scoţia, împreună cu mai mulţi membri ai familiei sale.

Îmbrăcată într-o rochie înflorată, regina a fost filmată în baston în timpul întâlnirii. Nicola Sturgeon i-a oferit Elisabetei a II-a o sticlă de whisky ediţie limitată Johnnie Walker, potrivit Agerpres.ro.

Discuţia lor nu a fost făcută publică.

În pofida opoziţiei ferme a guvernului britanic, premierul scoţian şi-a reafirmat marţi determinarea de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei pe 19 octombrie 2023.

Nicola Sturgeon a precizat că a cerut Curţii supreme să decidă dacă parlamentul scoţian are puterea de a legifera pentru a organiza acest referendum fără acordul Londrei.

Scoţienii au fost deja consultaţi pe această temă în 2014 şi au votat în proporţie de 55% pentru a rămâne în cadrul Regatului Unit şi, bazându-se pe rezultatul votului, premierul britanic Boris Johnson susţine că un astfel de referendum nu poate avea loc decât "o dată într-o generaţie".

Reacţionând la aceste planuri în timp ce se afla în drum spre summitul NATO de la Madrid, Boris Johnson a promis să le studieze "foarte atent" şi să răspundă "în mod adecvat".

Regina, care apare din ce în ce mai rar în public din cauza problemelor de deplasare, a asistat marţi, surâzătoare şi în baston, la o defilare a forţelor armate la Edinburgh.

La începutul lui iunie, britanicii au sărbătorit timp de patru zile 70 de ani de domnie a reginei Eisabeta a II-a, care este monarhul în exerciţiu cel mai în vârstă din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.