Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Echipajul Shenzhou-13 se întoarce în siguranță pe Pământ după un record de șase luni pe orbită

globaltimes.cn
Shenzhou-13 taikonauti

Echipajul Shenzhou-13 s-a întors în siguranță pe Pământ după o călătorie orbitală epică de șase luni, care aproape a dublat recordul anterior al celei mai lungi misiuni spațiale chinezești cu un singur zbor, de 92 de zile, stabilit de Shenzhou-12, la aproximativ opt ore după ce nava spațială cu echipaj s-a desprins de modulul central Tianhe.

Capsula de întoarcere Shenzhou-13 a aterizat cu succes sâmbătă, la ora 9:56, pe locul de aterizare Dongfeng din deșertul Gobi, în regiunea autonomă Mongolia interioară din nordul Chinei. Echipa medicală a confirmat că echipajul format din trei astronauți chinezi este în stare bună de sănătate, marcând succesul deplin al misiunii de zbor spațial cu echipaj uman Shenzhou-13, a aflat sâmbătă Global Times de la Agenția spațială chineză cu echipaj uman (CMSA).

Echipa de control de la sol a ordonat întoarcerea până la ora 9:06, iar capsula de întoarcere s-a separat de Shenzhou-13 cu succes. După aceea, la ora 9:30, capsula de întoarcere s-a desprins de partea de propulsie, potrivit CMSA.

Echipa de salvare și recuperare de la sol a sosit imediat la punctul de aterizare, iar medicii au deschis trapa și au confirmat că echipajul este în stare bună de sănătate, informează globaltimes.cn.

Comandantul misiunii Shenzhou-13, Zhai Zhigang, a ieșit primul din capsula de întoarcere, declarând că se simte bine. În urma lui, "Mama culegătoare de stele a ajuns acasă", a declarat Wang Yaping, membru al echipajului Shenzhou-13, prima femeie din China care a făcut o ieșire în spațiu, salutându-și fiica cu un zâmbet larg după ce a ieșit din capsulă. Iar Ye Guangfu, cel mai tânăr membru al celor trei, li s-a alăturat cu bună dispoziție.

Cei trei taikonauți vor fi supuși la trei până la patru săptămâni de carantină, odihnă și reabilitare de rutină. Se așteaptă ca ei să reia antrenamentele obișnuite după aproximativ șase luni, potrivit raportului CCTV.

În afară de șederea pe termen lung în spațiu, misiunea a stabilit multe recorduri și premiere în istoria spațială cu echipaj uman a țării.

Dezvoltatorul navei spațiale Shenzhou, China Academy of Spacecraft Technology (CAST), a dezvăluit într-o declarație trimisă către Global Times că misiunea Shenzhou-13 a explorat, de asemenea, pentru prima dată mecanismele misiunii de urgență, cu nava spațială cu echipaj uman Shenzhou-14 și racheta Long March-2F Y14 în poziție de așteptare imediat după lansarea Shenzhou-13 și Long March-2F Y13. Acest lucru a permis o potențială salvare în spațiu a taikonauturilor Shenzhou-13 în cazul unei defecțiuni care să împiedice revenirea navei spațiale pe Pământ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.