Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Emmanuel Macron a pledat pentru o Europă care 'să ştie să-şi protejeze frontierele' în faţa crizelor migratorii

france24.com
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o Europă care 'să ştie să-şi protejeze frontierele' în faţa crizelor migratorii, el schiţând o serie de reforme, printre care cea a spaţiului Schengen, pe care le va avea în vedere viitoarea preşedinţie franceză a Consiliului UE, care va începe la 1 ianuarie, transmite AFP.

'Protejarea frontierelor noastre este o condiţie indispensabilă, atât pentru asigurarea securităţii europenilor, cât şi pentru a răspunde provocărilor migraţiei şi a evita dramele pe care le-am trăit', a explicat Macron în conferinţa de presă în care a prezentat priorităţile Parisului la conducerea Consiliului UE.

El a evocat naufragiul în care şi-au pierdut viaţa 27 de migranţi în Canalul Mânecii la sfârşit de noiembrie, dar şi criza de la frontiera dintre Polonia şi Belarus, unde Europa se vede confruntată cu un 'război hibrid'.

Pentru a evita ca dreptul de azil să fie 'deturnat' în Europa, 'vom iniţia sub această preşedinţie o reformă a spaţiului Schengen', a declarat Macron, care doreşte 'instituirea unui pilotaj politic al Schengen', prin reuniuni regulate ale miniştrilor europeni de resort, spre a se putea 'întări controalele la frontiere' atunci se va considera necesar.

Preşedintele francez mai propune crearea unor mecanisme de sprijin de urgenţă în situaţie de criză la frontiera unui stat membru, care 'trebuie să poată conta pe sprijinul Frontex, dar în aceeaşi măsură pe ajutorul solidar al statelor membre cu poliţişti şi jandarmi', potrivit Agerpres.ro.

Macron mai speră să 'facă să avanseze' în cele şase luni ale preşedinţiei franceze discuţiile referitoare la Pactul privind migraţia şi azilul, prezentat în septembrie 2020 de Comisia Europeană şi a cărui adoptare se loveşte de divizări profunde între Cei 27.

Preşedintele Franţei vizează, astfel, să se ajungă la 'o mai bună organizare în termeni de gestionare a migraţiilor', cu 'voinţa de a lucra împreună cu ţările de origine şi cu ţările de tranzit pentru a lupta contra traficurilor, a evita aceste fluxuri, a ne proteja frontierele exterioare, a ne armoniza regulile, în special în materie de azil'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.