Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Expo-2020: Dubai a construit un 'nou oraș', destinat să dureze timp de decenii

EXPO Dubai 2020

Dubai a construit, cu prilejul Expo-2020, un ''oraş nou'', destinat să dureze timp de decenii, a declarat pentru AFP responsabila evenimentului, promiţând că vastul şi fastuosul amplasament, ce găzduieşte sute de pavilioane, va căpăta o nouă destinaţie după cele şase luni cât durează expoziţia universală, informează AFP.

Proiectul, estimat la circa şapte miliarde de dolari, ocupă o suprafaţă de două ori mai mare ca Monaco, în mijlocul zonei deşertice de la periferia acestui bogat emirat din Golful Persic. Expo 2020, care are drept una dintre temele principale dezvoltarea durabilă, şi-a deschis porţile vineri şi va primi vizitatori până pe 31 martie.

Directoarea generală a expoziţiei, Reem al-Hachemy, a garantat că toate aceste infrastructuri somptuoase, prevăzute cu sisteme ample de climatizare, nu va fi abandonată sau distrusă după ce evenimentul se va finaliza.

''Nu a fost niciodată vorba despre o investiţie pentru a găzdui o expoziţie, a fost vorba despre crearea unui nou oraş (...), oraşul viitorului'', a declarat aceasta într-un interviu pentru AFP.

''Ne-am luat totodată angajamentul să nu dezafectăm toate instalaţiile legate de Expo'', a adăugat aceasta, subliniind că ambiţia era de a le face să dureze până în ''2040, 2050 şi mai mult''.

Peste 90% dintre acestea vor rămâne neschimbate pentru a întreţine ''acest oraş viitor'', a subliniat ea.

Unul dintre cele şapte emirate care formează Emiratele Arabe Unite, Dubai a cunoscut o dezvoltare fulgerătoare în ultimele decenii, transformându-se dintr-un mic sat pescăresc într-un mare centru regional în domeniile finanţe, transport şi media.

Oraşul, preferat de expaţi adepţi ai luxului, este cunoscut pentru proiectele sale faraonice, cum ar fi Burj Khalifa, cel mai înalt turn din lume, informează Agerpres.ro.

Expo-2020 ar trebui să atragă milioane de vizitatori din străinătate în acest emirat care mizează pe turism, dar restricţiile de călătorie cauzate de pandemie riscă să descurajeze mulţi potenţiali vizitatori.

Atragerea industriilor

''Având în vedere accentul pus pe tehnologie şi durabilitate, ne propunem să atragem industrii şi expaţi care doresc să lucreze în aceste spaţii'', a explicat Reem al-Hachemy, care este şi ministru de Stat pentru cooperare internaţională.

Ţara este de asemenea interesată de ''industriile legate de climat şi de tehnologiile verzi, precum şi de tehnologiile agricole'', a indicat aceasta, spunând că doreşte să valorifice sectoare emergente în EAU.

Într-o ţară petrolieră, unde maşinile mari sunt omniprezente şi unde există numeroase centre comerciale hiperclimatizate, Expo-2020 are drept punct central Terra, un pavilion ecologic în formă de antenă parabolică, alimentat de aproape 5.000 de panouri solare şi care reciclează apă.

Una dintre săptămâni va fi consacrată dezvoltării durabile, fiind prevăzut un anumit număr de evenimente pe teme climatice şi biodiversitate. Ţările din Golf, unde temperaturile depăşesc deseori 40 de grade Celsius, au plasat recent lupta contra schimbărilor climatice în centrul discursurilor oficiale.

''În general, marile evenimente internaţionale nu se preocupă de măsurile pe termen lung legate de dezvoltare durabilă'', a remarcat Reem al-Hachemy. ''Suntem mândri că putem să ne aducem contribuţia la dezvoltarea durabilă'', a spus aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.