Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| O sculptură anticolonialistă a fost dezvelită în celebra piaţă Trafalgar Square din Londra

outdooractive.com
Trafalgar Square

O sculptură care îl reprezintă pe pastorul baptist John Chilembwe, aflat la originea unei revolte eşuate în 1915 împotriva regimului colonial din Malawi, a fost dezvelită miercuri în celebra piaţă Trafalgar Square din Londra, unde va rămâne expusă până în 2024, informează AFP.

Această operă de artă realizată de Samson Kambalu, un artist originar din Malawi dar care locuieşte în Oxford, îl arată pe John Chilembwe în timp ce poartă o pălărie, un fapt interzis pentru africanii din acea epocă în faţa persoanelor caucaziene, iar pastorul este reprezentat la o scară supradimensionată, dominând un misionar.

Sculptura, realizată pe baza unei fotografii realizate în 1914, dezvăluie "poveştile ascunse ale populaţiilor nereprezentate în istoria Imperiului Britanic din Africa şi dincolo de ea", a detaliat Primăria din Londra într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Intitulată "Antilopa", sculptura a fost expusă pe cel de-al patrulea soclu din Trafalgar Square, care găzduieşte temporar opere de artă contemporane începând din 1998. Ea îi urmează celei a artistei britanice Heather Phillipson, intitulată "The End" ("Sfârşitul"), care reprezenta o cireaşă uriaşă deasupra unui cornet cu frişcă, o muscă şi o dronă.

Miercuri, artistul Samson Kambalu a pozat îndelung în faţa fotografilor, zâmbitor şi cu o ţigaretă între degete, în faţa operei sale de artă. "Sunt fericit că am putut să transmit mesajul de egalitate şi de dreptate al lui John Chilembwe. Este un mesaj de iubire şi de abnegaţie (...) Este un mesaj universal", a declarat artistul.

"John Chilembwe a fost o personalitate a modernităţii din Malawi. A fost primul african din Malawi care a încercat să rezolve problemele de nedreptate colonială. A fost ceva destul de radical, chiar şi pentru africani", a adăugat el.

"Arătând cum o simplă pălărie a devenit un simbol al luptei pentru egalitate, sculptura din bronz a lui Samson Kambalu va transmite un mesaj important londonezilor şi milioanelor de persoane care vizitează Trafalgar Square în fiecare an", a declarat Justine Simons, primarul-adjunct al Londrei, care se ocupă de chestiuni culturale.

După decesul reginei Elisabeta a II-a pe 8 septembrie, mai multe voci, inclusiv cele ale unor deputaţi, s-au făcut auzite pentru a cere ca o statuie dedicată suveranei britanice să fie amplasată pe cel de-al patrulea soclu din Trafalgar Square. "Această decizie îi revine regelui şi familiei regale. Ceea ce este important este să găsim pentru ea (pentru statuia reginei Elisabeta a II-a, n.r.) locul cel mai potrivit", a declarat Justine Simons.

Cel de-al patrulea soclu din Trafalgar Square nu va fi eliberat mai devreme de patru ani, a prevenit ea. O altă operă de artă, care a fost deja comandată, urmează să ia locul sculpturii "Antilopa" în 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.