Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| O universitate din SUA îndepărtează un bolovan considerat simbol rasist

cnn.com

Universitatea din Wisconsin a îndepărtat un bolovan din campusul Madison, vineri, după ce Uniunea Studenților de Culoare și alți activiști au obiectat că descrierea acestuia din urmă cu aproape 100 de ani includea o insultă rasială.

Chamberlin Rock, care se afla pe dealul Observatory, poartă numele unui geolog din secolul al XIX-lea și fost președinte al Universității, Thomas Crowder Chamberlin, a cărui activitate s-a concentrat pe depozite glaciare, potrivit unei biografii de pe site-ul universității.

În octombrie 1925, Universitatea a excavat bolovanului și l-a plasat în vârful dealului, pentru a-l onora pe Chamberlin, care avea să moară la Chicago trei ani mai târziu. Stânca este un specimen rar, despre care se crede că are o vechime de peste 2 miliarde de ani și, înainte de a fi instalată pe Dealul Observatorului, doar jumătate de metru era vizibil deasupra solului, potrivit articolului. Se crede că a fost transportat de ghețari din Canada în Wisconsin.

În anii 1920, un termen de argou folosit pentru a descrie roci de culoare închisă de mari dimensiuni a inclus cuvântul « negru ». Termen care apărea în descrierea stâncii.

„O școală mai inclusivă”

Juliana Bennett, un reprezentant al campusului în Consiliul Municipal Madison, spune că îndepărtarea stâncii a marchează un mic pas către o școală mai incluzivă.

„Acest moment este despre studenții, din trecut și din prezent, care au pledat fără încetare pentru îndepărtarea acestui monument rasist”, declară ea pentru Associated Press. „Este momentul să respirăm ușurați, să fim mândri și să începem vindecarea”.

Cancelarul universității, Rebecca Blank, a aprobat îndepărtarea Chamberlin Rock în ianuarie, dar școala avea nevoie și de aprobarea Societății istorice din Wisconsin, deoarece bolovanul stătea la doar 15 metri de un loc de înmormântare nativ american.

Chamberlin va primi o nouă placă într-o clădire care deja îi poartă numele, iar bolovanul va gfi mutat lângă lacul Kegonsa, pe alte terenuri deținute de universitate.

Grupurile studențești au dorit și înlăturarea unei statui a lui Abraham Lincoln din campus – dar oficialii Universității au respins această cerere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.