Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Secretarul general NATO: 'Nu există nicio soluţie de eliminare totală a emisiilor poluante fără a fi incluse şi cele generate de armate'

Russia Dailly
Jens Stoltenberg

Forţele militare din întreaga lume trebuie să ţină pasul cu eforturile internaţionale de contracarare a schimbărilor climatice şi să diminueze emisiile de dioxid de carbon în baza unor planuri clar definite, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Există puţine date certe privind emisiile poluante generate de activităţile militare, dar este sigur că sunt semnificative. Un raport din anul 2019 a stabilit că armata SUA ar fi al 47-lea cel mai mare generator de gaze poluante dacă ar fi un stat.

"Nu există nicio soluţie de eliminare totală a emisiilor poluante fără a fi incluse şi cele generate de armate", a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat agenţiei Reuters cu ocazia "Conferinţei părţilor pe tema schimbărilor climatice" (COP26), o reuniune mondială organizată sub egida Naţiunilor Unite în oraşul britanic Glasgow. Grupul naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20) a stabilit obiectivul atingerii neutralităţii climatice la jumătatea secolului.

Jens Stoltenberg, fost emisar ONU privind contracararea schimbărilor climatice, a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat deja acţiuni pentru elaborarea unei metodologii de măsurare a emisiilor poluante generate de forţele armate, cu aspiraţia ca sistemul să fie definitivat în 2022. "Acesta este obiectivul, dar sigur că eu depind de acordul a 30 de aliaţi", a precizat secretarul general NATO, potrivit Mediafax.ro.

Stoltenberg a subliniat că există deja eforturi pentru reducerea poluării. Spre exemplu, armata SUA a început să utilizeze panouri solare, armata britanică explorează posibilitatea carburanţilor alternativi, iar Spania plantează arbori pe terenurile militare.

"Există o revoluţie a energiei care are loc în societatea civilă şi este necesar să ţinem pasul, să facem parte din aceste transformări. Trebuie să găsim un mod de conciliere între necesitatea unor forţe armate ecologice, care să respecte protejarea mediului, şi deţinerea unor capabilităţi militare puternice şi eficiente", a insistat secretarul general NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.