Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Sute de elevi din Congo au luat cu asalt sediul parlamentului pentru a cere reluarea cursurilor

journaldekinshasa.com
Kinshasa

Sute de elevi în uniforme şcolare au luat cu asalt, joi, sediul parlamentului din Kinshasa (Republica Democratică Congo) pentru a cere reluarea cursurilor, la trei săptămâni după anunţul oficial de începere a noului an şcolar în contextul unei greve a cadrelor didactice, relatează AFP.

"Vrem să învăţăm", au scandat elevii, care au fost întâmpinaţi în sala de şedinţe de vicepreşedintele Adunării Naţionale, conform imaginilor difuzate de jurnalişti pe reţelele sociale.

Noul an şcolar a început oficial pe 4 octombrie, dar cursurile nu au fost reluate încă în marea majoritate a şcolilor publice din Kinshasa, afirmă numeroşi elevi şi părinţi, potrivit Agerpres.ro.

Înainte de începerea şcolii, sindicate ale cadrelor didactice din mai multe provincii şi-au anunţat intenţia de a face grevă pentru a cere salarii mai mari. În schimb, ministrul pentru învăţământul primar, secundar şi tehnic din RDC, Tony Mwaba, a ameninţat că profesorii care fac grevă vor fi scoşi de pe statele de plată.

Disputa survine într-un moment în care iniţiativa de gratuitate pentru învăţământul primar public - prioritate a preşedintelui congolez Felix Tshisekedi, lansată în septembrie 2019 - se confruntă cu mari dificultăţi, costul acesteia fiind evaluat de experţi guvernamentali la circa 2,64 miliarde de dolari pe an, ceea ce este imens pentru bugetul RDC (de aproape 7 miliarde de dolari în 2021).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.