Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | A apărut o nouă stațiune turistică în România: Locul arată superb și beneficiază de peste 100 de locuri de cazare

Facebook
Comuna costesti

Un loc din România a primit o şansă în plus la dezvoltarea atât din punct de vedere turistic, cât şi financiar, a declarat primarul Toma Peştereanu, după ce, vineri, Guvernul a aprobat ca localitatea pe care o conduce, comunca Costești, să devină staţiune turistică, a 10-a din judeţul Vâlcea în momentul de faţă.

"Prin obţinerea acestui statut, Costeştiului i se recunoaşte valoarea cadrului natural şi a numeroaselor obiective istorice şi de arhitectură. Este un pas important pentru turism în primul rând, dar care ne va ajuta şi financiar, pentru că vom putea astfel să accesăm fonduri pe măsuri europene pe care nu le-am putut accesa până acum. Este, de asemenea, o certificare ce ne obligă să facem mai mult, să fim pregătiţi să primim oaspeţi în locuri curate şi cochete", a spus primarul comunei Costeşti.

Situată în partea de Nord-Vest a judeţului Vâlcea, la poalele Munţilor Căpăţânii, comuna Costeşti este una dintre zonele cu cele mai multe lăcaşuri de cult din ţară, dar şi cu rezervaţii naturale deosebite. Pe teritoriul comunei Costeşti se află Parcul Naţional Buila -Vânturariţa (cel mai mic parc din România), Muzeul Trovanţilor (o rezervaţie naturală cu o colecţie de peste 300 de formaţiuni de calcar înconjurate de pământ şi nisip şi care au dimensiuni de la câţiva centimetri până la câţiva metri), cele mai înguste chei în calcar din România (Cheile Bistriţei), Peştera Liliecilor sau a Sfântului Grigorie Decapolitul (o rezervaţie naturală ce adăposteşte nu mai puţin de 17 specii de liliecii, toate ocrotite prin lege).

În localitate sunt şi două schituri vechi la care vin să se roage pelerini din toată ţara şi din străinătate, Mănăstirea Bistriţa (datată la 1494 şi refăcută în 1847-1856, cu pictura realizată de Gheorghe Tătărăscu), Mănăstirea Arnota (ctitorie a lui Matei Basarab între anii 1633-1634), precum şi Schitul "44 de izvoare" (construit între anii 1700 şi 1701 şi care a fost vizitat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi Regele Carol I), Biserica Sfântul Grigore Decapolitul (fostul schit Păpuşa, construită în anul 1712).

În prezent, în localitate sunt peste 100 de locuri de cazare autorizate, însă primarul Peştereanu este convins că în perioada imediat următoare vor mai fi realizate cel puţin câteva zeci, mai ales că numărul turiştilor a crescut mult în ultimul an.

"Din estimările noastre, peste 15 mii, poate chiar 20 de mii de oameni au trecut pe la noi anul trecut. În momentul de faţă, sunt 115 locuri de cazare autorizate, în special în pensiuni, dar se mai construiesc altele. Cel puţin 10-15 locuri de cazare noi vor fi chiar din anul acesta", a mai spus primarul din Costeşti.

Autorităţile locale din Costeşti au depus documentaţia pentru a deveni staţiune turistică de interes local în luna mai anul trecut, primind un punctaj de 170 puncte la criteriile suplimentare, faţă de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestare.

Apar noi stațiuni în România. Guvernul aprobă atestarea lor

Guvernul s-a reunit astăzi în şedinţă, pe ordinea de zi aflându-se, printre altele, un proiect pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional şi local.

Potrivit agendei Guvernului, Executivul ar putea aproba atestarea ca staţiune turistică de interes naţional a Zonei turistice a municipiului Baia Mare, judeţul Maramureş. Totodată, 14 localităţi sau părţi din localităţi din judeţele Harghita, Maramureş, Argeş, Bihor, Cluj, Covasna, Hunedoara, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea ar urma să fie atestate ca staţiuni turistice de interes local. Hotărârea mai prevede şi modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.

Se aprobă atestarea ca stațiuni turistice de interes local a următoarelor localități sau părți din localități:

a) comuna Lerești, județul Argeș

b) Zona turistică Vârtop-Nucet, județul Bihor

c) comuna Sâncraiu, județul Cluj

d) comuna Sita Buzăului, județul Covasna

e) Zona turistică a orașului Vlăhița, județul Harghita

f) Zona turistică Cincis-Cerna, comuna Teliucu Inferior, județul Hunedoara

g) comuna Râu de Mori, județul Hunedoara

h) Zona turistică a comunei Șișești, județul Maramureș

i) comuna Ieud, județul Maramureș

j) orașul Broșteni, Județul Suceava

k) comuna Fârdea, județul Timiș

l) comuna Murighiol, județul Tulcea

m) Zona turistică a comunei Costești, Județul Vâlcea

n) comuna Urechești, județul Vrancea

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.