Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ce conține clipul lui Klaus Iohannis pentru promovarea referendumului și pe care CNA l-a REFUZAT

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis miting PNL Victoriei

Spotul de informare a alegătorilor privind referendumul realizat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) este recomandat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) radiodifuzorilor ca fiind de interes public.

"Având în vedere discuțiile apărute în spațiul public referitoare la campania din audiovizual pentru referendumul național din 26 mai 2019, precum și dezbaterile din cadrul ședinței publice a CNA de marți, la care au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și ai Partidului Național Liberal, Ținând cont de dispozițiile art. 6 alin (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora «Independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege», în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul Național al Audiovizualului își reafirmă poziția adoptată în ședința publică din 16.05.2019 și comunicată radiodifuzorilor cu privire la campania pentru referendum, potrivit căreia aceasta se poate desfășura pe posturile de radio și de televiziune cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniu", se arată în mesajul CNA.

Citește și: Adevărul a ieșit la iveală! Cine sunt cei care primesc cele mai mari pensii

Legislația în domeniu se referă la condiţiile stabilite de Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea dispoziţiilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum și ale Deciziei CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Membrii CNA precizează că nu este limitată posibilitatea de a include în tematica emisiunilor electorale subiectul referendumului.

Citește și: Liviu Dragnea: Trebuie eliminată pensia specială pentru parlamentari

"În privința spotului de informare a alegătorilor privind referendumul, realizat de Autoritatea Electorală Permanentă, acesta este recomandat de CNA radiodifuzorilor ca fiind de interes public", se arată în document.

"Referitor la spotul Administrației Prezidențiale privind referendumul, acesta poate fi difuzat în emisiunile electorale, conform legii", se mai arată în textul semnat de Nicolaie Bălașa-Sorescu, vicepreședintele CNA.

Citește și: Liviu Dragnea continuă războiul: ‘Dacă ăştia vor reveni la putere, vor face un sistem mult mai dur decât l-au făcut Coldea şi Kovesi’

Cele două subiecte s-au aflat pe ordinea de zi a ședinței de marți a CNA.

Sâmbătă, președintele Klaus Iohannis a solicitat Consiliului Național al Audiovizualului să emită decizia privind normele de promovare în audiovizual a campaniei pentru referendum. De asemenea, Președinția a solicitat adoptarea "cu celeritate" a unei recomandări de difuzare a unui spot audio-video realizat de Administrația Prezidențială, în regim de anunț de interes public, către televiziunile naționale şi locale. Președintele Klaus Iohannis consideră că nerespectarea prevederilor legale, precum și a Constituției, este "un abuz".

Citește și: Rareș Bogdan prevestește sfârșitul pentru Liviu Dragnea:’Mincinosul mincinoșilor dă piept cu realitatea în curând’

Radu Herjeu, membru al CNA, a declarat, marți, că instituția din care face parte nu poate obliga televiziunile să difuzeze materiale de promovare a referendumului convocat de președintele României pentru 26 mai, explicând că nu ar fi existat timp ca o decizie în acest sens să intre în vigoare.

"CNA nu poate decide ca televiziunile publice să facă o emisiune de promovare. O decizie a CNA n-ar fi schimbat acest lucru. TVR are o lege de organizare. Trebuie să respecte și alte legi decât CNA. Este obligat să reflecte campanii de informare, referendum. Nu trebuia să aștepte nicio decizie. Putea să ia decizia de a transmite să facă o emisiune pentru referendum. În nicio decizie privind referendumul, CNA nu a solicitat sau a impus să facă o emisiune", a declarat Radu Herjeu în ședința CNA de marți, în care este luată în discuție solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a se emite decizia privind normele şi regulile de reflectare în audiovizual a campaniei pentru referendum.

Citește și: Guvernul îl atacă dur pe Klaus Iohannis: ‘Minte cu nerușinare. Este o dovadă de inconștiență și cinism’

Acesta a transmis că nu a încălcat legile și nici Constituția, deoarece Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) nu este obligat să emită decizii în această privință.

"Unde era obligativitatea noastră, ca să fiu acuzat că am încălcat legile și Constituția? De ce absența acestei decizii a afectat informarea publică și ca televiziunile să facă ce puteau să facă până acum? Întrebările acelea au fost scoase cu cinci minute înainte de campania electorală. Nu s-a făcut o astfel de solicitare, ca acest Consiliu să o fi respins. Aș fi votat-o, aș fi lăsat-o 30 zile în debatere publică și ar fi intrat în vigoare pe 15 iunie. Eu mi-aș fi dorit ca această decizie să fi fost discutată acum o lună jumate, ca acum această instituție să nu fie atacată politic", a mai spus Radu Herjeu.

Citește și: Dezastru! Se vor face concedieri în masă! Cine sunt cei vizați

În urma dezbaterii timp de mai multe ore în ședința de marți, membrii CNA au decis transmiterea unui comunicat potrivit căruia, deși nu a emis o decizie privind reflectarea în audiovizual a campaniei pentru referendum, radiodifuzorii pot să facă acest lucru. Decizia a fost luată în condițiile în care, pe 16 mai, CNA le-a transmis radiodifuzorilor "care vor reflecta desfăşurarea campaniei pentru referendum că au obligația de a respecta prevederile legislaţiei în domeniu".

Pe 26 mai, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc referendumul național convocat de Președintele României pe tema justiției din România. La referendumul național se va vota în aceleași secții de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. La referendum vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului.

Citește și: Adevărul a ieșit la iveală! Cine sunt cei care primesc cele mai mari pensii

Cele două întrebări ale referendumului care vor fi incluse pe buletinul de vot sunt:

1. "Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?"

2. "Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?".

Citește și: Liviu Dragnea: Trebuie eliminată pensia specială pentru parlamentari .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.