Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Activiștii ecologiști lovesc din nou: o sculptură de Degas, atacată cu vopsea

berlinspectator.com
activisti clima

Militanţii ecologişti au atacat joi cu vopsea o faimoasă sculptură de Degas aflată într-un important muzeu din Washington, murdărindu-i carcasa de plexiglas, informează AFP.

Sculptura originală din ceară a artistului francez "La petite danseuse de quatorze ans" a fost atacată de protestatari cu vopsea roşie şi neagră, a precizat National Gallery of Art, unul dintre cele mai importante muzee din Statele Unite. Acţiunea este una dintre primele acest tip din America de Nord, potrivit Agerpres.

Instituţia a precizat, într-un comunicat transmis AFP, că lucrarea "nepreţuită" a fost scoasă din sala unde era expusă pentru a fi "evaluate posibilele daune" suferite.

"Denunţăm în mod categoric acest atac fizic asupra uneia dintre operele noastre de artă", a precizat muzeul în comunicatul său, adăugând că poliţia federală americană (FBI) participă la anchetă.

"Trebuie ca liderii noştri să ia măsuri serioase pentru a spune adevărul despre ceea ce se întâmplă cu clima", a declarat o activistă, aşezată la picioarele micii statui, cu mâinile acoperite de vopseaua roşie cu care a mânjit carcasa şi soclul operei lui Edgar Degas, potrivit unei înregistrări video publicate de Washington Post.

"Astăzi, printr-o rebeliune non-violentă, am pângărit temporar o operă de artă pentru a evoca copiii foarte reali a căror suferinţă va fi sigură dacă companiile din sectorul combustibililor fosili continuă să extragă cărbune, petrol şi gaze din soluri", a scris pe Instagram grupul care şi-a asumat responsabilitatea pentru această acţiune, Declare Emergency.

Acesta cere preşedintelui american Joe Biden să declare starea de urgenţă climatică.

Grupul, necunoscut publicului larg până acum, a precizat că unul dintre activiştii săi a fost eliberat de autorităţi la scurt timp după incident.

În toamna anului 2022, mai ales în Europa, activiştii de mediu şi-au intensificat acţiunile vizând opere de artă pentru a alerta opinia publică cu privire la încălzirea globală.

Ei şi-au lipit mâinile pe un tablou de Goya la Madrid, au stropit cu supă de roşii un tablou al lui Van Gogh aflat Londra şi au aruncat piure de cartofi asupra unei capodopere de Claude Monet aflată la Potsdam, lângă Berlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.