Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Aleksandr Lukaşenko și-a criticat ambasadorul din Letonia pentru că nu a reacţionat 'bărbăteşte' la incidentul de la Riga

FRANCE 24 English
Aleksandr Lukașenko

Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere în Belarus de un sfert de veac, l-a criticat virulent pe ambasadorul belarus în Letonia pentru că nu a reacţionat "bărbăteşte" la incidentul din luna mai de la Riga, când, la o competiţie de hochei, drapelul oficial al Belarus a fost înlocuit cu cel al opoziţiei, conform stenogramei reuniunii desfăşurate marţi între Lukaşenko şi ambasadorii belaruşi, postată pe pagina oficială a preşedinţiei de la Minsk, president.gov.by.

La 24 mai, la Riga, unde avea loc Campionatul mondial de hochei pe gheaţă, ministrul leton de externe Edgar Rinkevics şi primarul Rigăi, Martins Stakis, au înlocuit drapelul de stat al Belarus cu steagul în alb-roşu-alb al opoziţiei, care, de altfel, a fost drapelul naţional al Belarus între 1991 şi 1995, înaintea de venirea lui Aleksandr Lukaşenko la putere. Organizatorii competiţiei s-au decis la acest gest în semn de solidaritate cu opoziţia belarusă în urma valurilor de represalii declanşate de regimul de la Minsk după alegerile prezidenţiale de anul trecut, puternic contestate de opoziţie şi de o parte din populaţia ţării. Decizia a fost şi în semn de protest faţă de arestarea bloggerului Roman Protasevici după deturnarea unui avion de linie în care acesta se afla, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Incidentul a dus la o criză diplomatică şi la îngheţarea relaţiilor între Letonia şi Belarus, relatează Agerpres.ro.

"Dacă un ticălos la Riga s-a atins de drapelul belarus şi a început să-l rupă sau să-l dea jos, ambasadorul nostru trebuia să fi ieşit în public cu o ameninţare, poate - riscându-şi viaţa - să-i fi dat peste bot nemernicului, aşa bărbăteşte. Dar noi ce avem? Linişte. Şi la Ministerul de Externe a fost linişte până când nu a venit preşedintele şi nu a bătut din picior", a declarat Lukaşenko, conform transcrierii reuniunii.

El le-a adus critici şi acelor ambasadori care au "scăpat situaţia de sub control" şi s-au alăturat în mod deschis adversarilor puterii, preşedintele enumerând şapte şefi de misiuni diplomatice belaruse care au trecut de partea opoziţiei, fapt pentru care au fost rechemaţi de la post şi destituiţi.

Lukaşenko le-a transmis ambasadorilor că "nu se va purta cu mănuşi cu trădătorii", avertizându-i că aceia care vor trece de partea opoziţiei vor fi scoşi din diplomaţie.

De asemenea, preşedintele belarus a dispus reducerea componenţei ambasadelor belaruse în ţările UE.

În opinia sa, o misiune cu un ambasador şi un asistent într-un apartament cu două camere închiriat va fi suficientă. "De ce ar trebui să ţinem acolo o grămadă de diplomaţi, dacă noi nu mai facem deloc comerţ cu ei, iar relaţiile politice, diplomatice, nu doar că nu există, dar sunt în detrimentul statului?", a întrebat retoric Lukaşenko, dând ordin premierului Roman Golovcenko şi şefului cancelariei prezidenţiale, Igor Sergheenko, să examineze "la modul cel mai serios" componenţa "umflată" a multora din ambasadele belaruse în UE.

Uniunea Europeană a instituit sancţiuni împotriva regimului de la Minsk în urma reprimării brutale a mişcării de contestare declanşate după alegerile prezidenţiale de anul trecut, considerate masiv fraudate, iar apoi pentru deturnarea avionului Ryanair la Minsk pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici, cofondator şi fost redactor-şef al canalului Nexta de pe Telegram şi YouTube, canal cu un rol crucial în cadrul manifestaţiilor de anul trecut din Belarus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.