Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Alertă - Peste 60 de morți în urma unui ciclon devastator

Ciclonul Mocha

Ciclonul Mocha a provocat cel puţin 60 de morţi în Myanmar, au anunţat marţi autorităţile locale şi media susţinute de junte în timp ce locuitorii încercau să repare casele devastate şi sperau să primească ajutoare, transmite AFP.

Însoţit de vânturi cu viteze de până la 195 km/oră, Mocha a lovit duminică între Sittwe, capitala statului Rakhine, şi oraşul Cox's Bazar din Bangladeshul vecin unde există tabere de refugiaţi rohingya - minoritate musulmană apatridă -, care au fugit de violenţele armatei din Myanmar, conform Agerpres.

Douăzeci şi patru de persoane au murit în Khaung Doke Kar şi 17 în Bu Ma, lângă Sittwe, au declarat pentru AFP reprezentanţi ai autorităţilor locale şi locuitori din zonă.

"Vor fi mai mulţi morţi, deoarece peste 100 de persoane sunt date dispărute", a spus Karlo, administratorul satului Bu Ma.

Treisprezece persoane au murit după prăbuşirea unei mănăstiri din Rathedaung, la nord de Sittwe, iar o femeie şi-a pierdut viaţa într-o localitate din apropiere după prăbuşirea unei clădiri, a informat marţi televiziunea de stat MRTV.

Cel mai recent bilanţ publicat luni de juntă raporta cinci morţi şi un număr nespecificat de răniţi. Nu se ştie dacă decesele raportate în localităţile amintite au fost incluse în bilanţul juntei.

Mocha, cea mai importantă furtună care s-a abătut asupra regiunii în peste un deceniu, a devastat sate şi tabere rohingya din statul Rakhine.

Marţi dimineaţă, locuitorii din Bu Ma au cutreierat ţărmul în căutarea rudelor date dispărute după trecerea ciclonului, au constatat jurnaliştii AFP.

- "Valurile ne-au măturat" -

Nu departe, Aa Bul Hu Son, de 66 de ani, şi-a îngropat marţi fiica, al nouălea membru al familiei sale ucis de ciclon. "Tocmai i-am găsit cadavrul în lacul satului şi am îngropat-o imediat", a declarat el pentru AFP. "Eram pe cale să plecăm, deodată valurile s-au ridicat şi ne-au măturat (...) Mi-am pierdut soţia, patru fiice, trei fii şi o nepoată", a spus el.

Comunicaţiile erau în curs de restabilire marţi în Sittwe, unde locuiesc aproximativ 150.000 de persoane, pe măsură ce drumurile erau curăţate, au constatat jurnaliştii AFP.

Beijingul s-a declarat "dispus să ofere ajutor de urgenţă în caz de dezastru", potrivit unei declaraţii publicate de Ambasada Chinei în Myanmar pe pagina sa de Facebook.

Biroul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) a declarat că încerca să confirme informaţii conform cărora rohingya din taberele de strămutare au fost găsiţi morţi în urma furtunii

UNHCR "încearcă să efectueze evaluări detaliate în taberele pentru strămutaţi şi în diferite locuri pentru a obţine o imagine mai clară asupra situaţiei", a precizat instituţia.

Deşi s-au stabilit în Myanmar de generaţii, majoritatea rohingya nu au acces la cetăţenie, la servicii sanitare sau la educaţie în această ţară majoritar budistă, pe care armata o guvernează după lovitura de stat de la 1 februarie 2021.

În Bangladesh, pagubele în taberele de refugiaţi rohingya, unde se estimează că un milion de oameni trăiesc în 190.000 de adăposturi amenajate din bambus şi prelate, au fost minime, au declarat oficialii.

Fără ajutor sau hrană

"Chiar dacă impactul ciclonului ar fi putut fi mult mai mare, taberele de refugiaţi au fost grav afectate şi mii de persoane au nevoie disperată de asistenţă", a declarat ONU care a lansat un apel urgent la ajutor.

Fotografiile publicate de media de stat din Myanmar prezintă ajutoare încărcate pe o navă din Yangon, destinate statului Rakhine. Însă, potrivit locuitorilor rohingya, acestea nu au ajuns încă la ei. "Niciun guvern, nicio organizaţie nu a venit în satul nostru", a declarat pentru AFP Kyaw Swar Win, în vârstă de 38 de ani, din Bu Ma. "N-am mâncat de două zile (...), n-am primit nimic şi n-a venit nimeni să întrebe de noi", a spus acest locuitor rohingya.

În ultimii ani, îmbunătăţirea prognozelor meteorologice şi evacuările mai eficiente au redus drastic numărul deceselor provocate de cicloane.

Potrivit organizaţiei ClimateAnalytics, creşterea temperaturilor induse de schimbările climatice ar fi putut contribui la intensitatea ciclonului Mocha. "Oceanele mai calde permit furtunilor să capete rapid putere, cu consecinţe devastatoare pentru populaţie", a declarat Peter Pfleiderer, membru al organizaţiei.

În 2008, ciclonul Nargis a devastat delta Irrawaddy din Myanmar, ucigând cel puţin 138.000 de persoane.

Guvernul de la acea vreme s-a confruntat cu critici internaţionale pentru modul în care a gestionat dezastrul natural, acesta fiind acuzat că a blocat accesul lucrătorilor umanitari şi al ajutoarelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.