DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Ana Birchall spune că raportul MCV laudă activitatea sa și a Guvernului Viorica Dăncilă din ultimele 6 luni

Inquam Photos / Octav Ganea
Ana Birchall

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, marţi, că Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este unul critic, arătând că au fost îndeplinite doar două recomandări dintre cele 12 făcute în ianuarie 2017. Însă, totodată, Birchall spune că raportul o laudă pentru ce a făcut, după ce a ajuns la Ministerul Justiției, și are referiri pozitive la adresa Guvernului și a premierului Viorica Dăncilă.

"Sigur că ne-am fi dorit cu toţii un raport mai bun. Am luat notă de evaluarea Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din Raportul din ianuarie 2017 şi a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018. Recunoaşte îndeplinirea doar a două recomandări din cele formulate în 2017, cea privind activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate - ANABI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, şi cea referitor la implementarea de către ANI a sistemului informativ PREVENT. Se recunoaşte continuarea progreselor în cadrul recomandărilor numărul 3 şi numărul 5 din 2017. După cum aţi observat, raportul este critic în ceea ce priveşte cele opt recomandări formulate cu ocazia Raportului MCV din noiembrie 2018", a spus Birchall, în cadrul unei declaraţii de presă.

Citește și: Rareș Bogdan pulverizează PSD: De asta a atacat la baionetă independența Justiției

Ea a subliniat că Raportul MCV cuprinde referiri pozitive cu privire la activitatea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei.

"Tonalitatea raportului distinge clar două perioade: noiembrie 2018 - aprilie 2019 şi aprilie 2019 - prezent. În ceea ce priveşte activitatea Guvernului, prin Ministerul Justiţiei, în cea de-a doua perioadă analizată în raport, sunt cel puţin şapte referiri pozitive explicite la adresa ministrului Justiţiei sau Ministerului Justiţiei. Cu titlu de exemplu, citez: 'În iulie 2019, ministrul Justiţiei şi-a exprimat intenţia de a identifica soluţiile legislative corespunzătoare în consultare cu sistemul judiciar şi cu Parlamentul, în cadrul unui nou proces structurat de consultări'", a precizat Birchall.

Citește și: Răsturnare şocantă de situaţie în cazul Caracal: Ale cui sunt, în realitate, oasele găsite?

Ministrul Justiţiei consideră că Raportul Comisiei Europene reflectă "într-o manieră obiectivă" situaţia de fapt. Ea a spus că documentul o "amărăşte".

"Apreciez că raportul din acest an reflectă, în general, într-o manieră obiectivă situaţia de fapt şi are un ton mai favorabil faţă de cel precedent în ceea ce priveşte activitatea Guvernului, prin Ministerul Justiţiei, după finalul lunii aprilie 2019. Este, de asemenea, reflectat în lumină pozitivă angajamentul prim-ministrului României, luat în cadrul întâlnirii din iunie 2019 cu preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, de a nu continua nicio reformă judiciară controversată şi a de continua dialogul în cadrul MCV, lucrul care s-a şi întâmplat. Raportul reţine cu suficientă acurateţe modul în care fiecare instituţie sau autoritate a statului român implicate în gestionarea reformei sistemului judiciar şi a prevenirii şi combaterii corupţiei şi-a îndeplinit rolul. Deşi, pot să vă spun că personal mă amărăşte acest raport, din punct de vedere al activităţii MJ în mandatul meu se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat", a transmis Birchall.

Citește și: Autoritățile au descins în forță! Pericol mare pentru români! Ce au găsit .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.