Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Așezări vechi de 6.500 de ani au fost descoperite în județul Neamț

arheologie

Descoperire arheologică de mare importanță, în județul Neamț. Arheologii au scos la lumină artefacte cu o vechime de câteva mii de ani, care întăresc convingerile că zona subcarpatică a fost una de mare importanță pentru civilizația cunoscută de speicaliști ca “Civilizația Cucuteni”. Situl este cunoscut de aproape două decenii, însă abia anul trecut au început cercetările.

Situl arheologic este amplasat în localitatea Topolița, la câțiva kilometri de orașul Târgu Neamț, potrivit stiri.tvr.ro.

Citește și: Lider PNL: ‘Marcel Ciolacu e Viorica Dăncilă în pantaloni. PSD a pierdut legitimitatea de a râvni la putere’

Ani de zile nu au fost intreprinse lucrări, însă, dupa mai multe studii ale arheologilor nemțeni, făcute cu ajutorul unei echipe din Germania, s-a deschis șantierul.

Au ieșit astfel la lumină câteav artefacte foarte valoroase din punct de vedere științific.

Piesele descoperite se încadrează în ceeace specialiștii numesc, “ Cultura Eneolitică Cucuteni”. Săpăturile din această vară au permis descoperirea unei noi locuințe aparținând civilizației Precucuteni, cu o vechime de aproximativ 6500 de ani.

Citește și: Liviu Dragnea, în instanță:’Am fost trimis la pușcărie total nevinovat. Pe fond, am fost trimis la închisoare de un complet nelegal’

Ruinele constau dintr-o aglomerare consistentă de lut ars, și indică existența unei construcții de formă dreptunghiulară, cu o suprafață de aproximativ 16 mp. Remarcabil este faptul că în perimetrul locuinței au fost descoperite mai multe obiecte specifice acelei perioade, dintre care cele mai interesante sunt statuetele de lut ars, înfățișând personaje feminine, reprezentând divinități preistorice. Cercetarea acestui sit face parte din programul de activități al Complexului Muzeal Național Neamț, iar principalul scop al investigațiilor arheologice este acela de a îmbogăți patrimoniul cultural național.

Situl este creat în jurul unei așezări vechi de câteva mii de ani și care atestă, încă odată, că zona a fost intens populată și chiar se bănuiește că pe linia care unește localitățile Bălțătești, Târgu Neamt, până la Oglinzi și Răucești era un traseu pe care se deplasau cei care făceau comerț cu sare, aceasta fiind moneda de schimb la vremea respectivă, acum peste 4000 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.