Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Bogdan Aurescu a anunțat, în ședința de guvern, că două țări, una din UE, nu permit României să organizeze secții de votare

YouTube
vot coadă cozi

Ludovic Orban a fost informat de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în ședința de guvern, că sunt două țări, una din Uniunea Europeană, care refuză României să organizeze secții de votare pe teritoriul lor, în decembrie, pentru scrutinul parlamentar.

Totodată, anumite țări permit organizarea de secții, dar numai în sediile diplomatice. Orban i-a cerut lui Aurescu să înceapă o campanie de informare a românilor din diaspora despre modul în care vor putea vota.

Citește și: Gabriela Firea face noi acuzații: A fost un plan foarte bine pus la punct! S-au gandit la un plan diabolic

”Bogdan Aurescu: Încă din luna iunie misiunile României în străinătate au fost instructate să contacteze autorităţile străine competente din ţările de reşedinţă pentru a evalua care sunt posibilităţile reale şi concrete de organizare a secţiillorde votare pe teritoriile acestor state şi pentru a de informa cu privire la măsurile de igienă care trebuie respectate pe parcursul procesului de votare. Avem deja răspunsuri de la foarte multe state. Până la acest moment doar Malta şi Nigeria au comunicat oficial, în scris, că nu se pot organiza secţii de votare pe teritoriile lor. În rest există un acord de principiu sau preliminare din partea unor state cum ar fi Austria, Belgia, Italia, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Republica Moldova, Olanda, Marea Britania, Spania, Statele Unite, Ungaria, Turcia şi mai sunt şi altele care au comunicat acest acord de principiu. Sigur cu luarea în considerare a evoluţiei situaţiei epidemiologice, urmând ca detaliile finale privind organizarea alegerilor şi implementarea lor, cu respectarea strictă a regulilor de protecţie şi siguranţă sanitară să fie stabilite ulterior, evident în funcţie de evoluţia pandemiei.

Citește și: Nicușor Dan, despre procesele intentate Primăriei: Voi ieşi din incompatibilitate prin renunţarea la poziţia în asociaţie

Ludovic Orban: Am înțeles că sunt țări care ne permit organizarea de secții de votare doar în sediile diplomatice.

Bogdan Aurescu: Sunt şi state care în mod tradiţional nu doar în ceea ce priveşte România permit organizarea doar în sediile misiunilor diplomatice. Un exemplu în acest sens este Canada. Toate aceste acorduri depinde de evoluţia pandemiei pe care nimeni nu poate să o prezică în momentul de faţă. Mâine împreună cu domnul preşedinte AEP voi ţine o conferinţă de presă în care voi prezenta pregătirile privind votul în străinătate din perspectiva MAE şi AEP.

Citește și: Medicul Alexandru Rafila face noi recomandări! Ce trebuie sa faceți începând cu 15 octombrie

Ludovic Orban: Vreau un plan de comunicare pentru ca românii din fiecare țară să știe cum se poate vota și să le cereți să se înscrie să voteze prin corespondență.”, a spus Ludovic Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.