Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Boris Johnson, despre ultima întâlnire cu Regina Elisabeta a II-a: 'E uimitor că a fost atât de puternică şi concentrată'

Boris Johnson regina

Boris Johnson a declarat că Regina Elizabeth a II-a a fost ”radioasă şi concentrată” la ultima lor întâlnire înainte de demisia sa din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii, relatează BBC.

El şi-a prezentat demisia reginei la Castelul Balmoral din Scoţia, maţea trecută, înainte ca suverana să o numească pe înlocuitoarea lui, Liz Truss, scrie news.ro.

Boris Johnson a declarat pentru BBC că a fost impresionat de ”simţul datoriei” reginei când moartea ei a fost anunţată două zile mai târziu.

El a spus că monarhia britanică va rezista datorită reginei.

Suverana a modernizat şi ”revoluţionat” monarhia constituţională a Marii Britanii, a spus Johnson, dar cea mai mare realizare a ei a fost asigurarea succesiunii fiului ei, Regele Charles III-lea.

Al 14-lea prim-ministru din cei 70 de ani de domnie ai reginei, Johnson a reflectat asupra vieţii defunctului monarh şi asupra impresiei pe care ea i-a lăsat-o în timpul întâlnirilor lor.

Precum fiecare premier, Johnson a organizat audienţe săptămânale cu regina pentru a o informa despre probleme de importanţă naţională.

”Având în vedere cât de bolnavă era în mod evident, e uimitor că a fost atât de puternică şi concentrată. A fost un moment destul de emoţionant”, au fost cuvintele lui Johnson referitoare la ultima sa întrevedere cu regina.

În ultima serie de interviuri acordată de BBC cu foştii premierul, prezentatoarea Fiona Bruce l-a întrebat pe Johnson dacă a fost vreodată prea ocupat pentru a participa la audienţa săptămânală cu regina.

”Nu, cred că glumiţi”, a spus Johnson, descriind întâlnirile sale regulate cu regina drept ”o pauză fantastică de la orice altceva” şi ”un moment minunat de linişte”. În timpul pandemiei de Covid-19, unele dintre aceste audienţe săptămânale au avut loc virtual, contextul reglementărilor privind distanţarea socială în Marea Britanie.

Fostul premier britanic şi-a amintit cum a colaborat guvernul său cu Palatul Buckingham pentru a organiza un discurs special către naţiune, rostită de regină în timpul primei carantine din aprilie 2020.

Regina a asigurat naţiunea ”Ne vom întâlni din nou” (”We’ll Meet Again”) evocând versurile cântecului de război al Verei Lynn.

Johnson a spus că mesajul a fost ”incredibil de important”, nici vedetele pop nu ar avea acelaşi impact ca acea emisiune”.

Soţul Reginei, Prinţul Philip, a murit în aprilie anul trecut şi a fost înmormântat o săptămână mai târziu în capela privată din Castelul Windsor.

Participanţii au purtat măşti şi a fost impusă distanţarea socială, în conformitate cu reglementările Covid în vigoare la acea vreme, regina stând singură.

Ulterior a ieşit la iveală că au avut loc petreceri în cadrul cărora au fost încălcate reglementările Covid în Downing Street în ajunul înmormântării.

”Cum aţi trecut voi doi (n.r. Regina şi Johnson) de asta?”, a fost întrebat Johnson.

”Datorită marelui ei simţ al funcţiei constituţionale nu a intrat niciodată în astfel de conversaţii. A fost cu adevărat concentrată pe ceea ce considera că sunt problemele importante. Este un mediu foarte încrezător, publicul cu Majestatea Sa. Aşa că nu a apărut niciodată (n.r subiectul)"

Cu toate acestea, Johnson a subliniat că cei doi vorbeau despre ”toate subiectele posibile” în cadrul întrevederilor.

El a mai spus că regina este o ”autoritate uimitoare în istorie, politică”. Ea cunoştea pe toată lumea, de la fostul preşedinte american John F Kennedy până la fostul prim-ministru indian Jawaharlal Nehru.

”De aceea cred că ea ar trebui să fie Elizabeth cea Mare, pentru că uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu această ţară în perioada domniei ei. Progresul nemăsurat în ceea ce priveşte prosperitatea, oportunitatea şi longevitatea, oricare ar fi valoarea ta”, a adăugat fostul premier.

Întrebat care a fost reacţia sa la moartea reginei, Johnson a evocat că a simţit ”acest acces uşor inexplicabil al emoţiei”.

”Vorbind strict din punct de vedere personal, pentru mine a fost un lucru colosal”, a mărturisit el.

În cele din urmă, Johnson a fost întrebat dacă Charles - care e cel mai în vârstă şi cel mai longeviv moştenitor din istoria britanică - ar fi diferit ca rege.

”Nu ştiu că va fi neapărat diferit într-un mod fundamental”, a răspuns Johnson, descriind succesiunea ca fiind ”absolut fără cusur”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.