Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Capul lui Mihai Viteazul a fost reconstruit tridimensional

Mihai Viteazul

Un exponat care prezintă reconstrucţia tridimensională a capului voievodului Mihai Viteazul se integrează, începând de miercuri, în expoziţia permanentă "Timpul Oraşului", prezentată la Palatul Suţu - Muzeul Municipiului Bucureşti.

Exponatul este mult mai vizibil, iar toate informaţiile despre procedura şi etapele reconstituirii pot fi aflate într-o prezentare mult mai potrivită contextului istoric şi muzeal oferit de noua expunere, precizează MMB, într-o postare pe Facebook.

Citește și: După ce PNL s-a prăbușit în sondaje, Rareș Bogdan dezvăluie că electoratul liberal s-a mutat în zona AUR

Începând din 2017, vizitatorii au putut vedea chipul, reconstituit cu cea mai mare acurateţe prin utilizarea datelor ştiinţifice şi tehnice de ultimă generaţie, în expoziţia temporară "Fizionomii unificatoare 'Toţi în unu'. Povestea unui proiect de ţară".

Apoi, în 2019, exponatul a fost prezentat în expoziţia tematică "Restaurare bunuri culturale mobile pe suport papetar", alături de un document rar, realizat pe pergament, datat 1593 - 1594, din Colecţia de documente a MMB.

Citește și: Alexandru Rafila îl ia la rost pe Vlad Voiculescu: ‘Am asistat la 50 de zile de ministeriat fără măsuri, doar cu o campanie de imagine personală’

Proiectul reconstrucţiei faciale este un vis mai vechi al directorului MMB, Adrian Majuru, încredinţat unui tânăr sculptor, Radu Tudor Panait.

Artistul a început în 2016, cu o amplă documentare, la baza demersului acestuia stând măsurătorile antropometrice şi fotografiile craniului lui Mihai Viteazul pe care profesorul Francisc J. Rainer, întemeietorul antropologiei din România, le-a făcut în primăvara anului 1920, atunci când a fost invitat la Iaşi de către Statul Major al Armatei Române, cu misiunea de a studia craniul voievodului Mihai Viteazul.

Citește și: Acum îl apără, în 2018 îl făcea praf! Tănase Stamule, despre Vlad Voiculescu: ‘Provin dintr-o familie cu grade foarte înalte în vechea Securitate’

Etapa de documentare - în timpul căreia Radu Panait a consultat istorici, antropologi, medici şi muzeografi - a fost urmată de crearea structurii metalice a craniului, stabilirea proporţiilor cutiei craniene, fixarea martorilor pentru redarea corectă a musculaturii, modelarea expresiei faciale şi a pilozităţii, finalul reconstrucţiei a însemnând pigmentarea, poziţionarea ochilor artificiali şi inserarea părului, fir cu fir.

Materialul final din care este realizată lucrarea este un latex ce a permis pigmentarea tenului şi, ulterior, inserarea firelor de păr natural. "Ca modificare majoră adusă proiectului iniţial, s-au adăugat proteze oculare şi veşminte princiare (cucă, caftan şi mantie)", explică sculptorul Radu Panait în descrierea lucrării.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Nu se vor mai crește pensiile, când vrea PSD, ba în iunie, ba în septembrie sau oricând le promit pensionarilor’

Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă publicului şi un film documentar despre laborioasa procedură de reconstrucţie facială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.