Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | A fost realizată cea mai impresionantă și autentică reconstrucție a celebrului Colosseum

ourescapeclause.com
colosseum

O echipă de cercetători italieni a dezvăluit cea mai impresionantă și autentică reconstrucție a celebrului Colosseum, una dintre structurile iconice ale civilizației romane. Materialul video prezentat mai jos oferă o perspectivă detaliată asupra procesului de construcție și a funcționalităților acestui remarcabil monument istoric.

Colosseum, o emblemă a Romei antice, povestește în tăcere măreția și brutalitatea unei epoci trecute. Construit sub viziunea ascuțită a împăratului Vespasian, a înlocuit opulenta Domus Aurea a lui Nero, câștigându-și în mod strategic favoarea populației din Imperiul Roman.

Această fascinantă arenă a găzduit peste 50.000 de spectatori ce au putut vedea lupte de gladiatori și cu animale sălbatice timp de peste șapte secole. Finețea politică a împăratului Vespasian este evidentă în transformarea lacului artificial al lui Nero într-un centru de divertisment.

Numit inițial Amfiteatrul Flavian, Colosseumul a devenit sinonim cu spectacolul roman. Demnă de remarcat este fuziunea inovatoare a elementelor de teatru grecesc, creând un tip de amfiteatru distinctiv. Exteriorul, împodobit cu coloane dorice, ionice și corintice, exemplifică ingeniozitatea romană, repunând ordinele grecești doar pentru frumusețe ornamentală.

Interiorul construcției, afectat de intemperii, dezvăluie o structură sofisticată, cu substructuri din beton care susțin tribunele pe niveluri. Fiecare secțiune, sau cuneus, desemnată pentru diferite clase sociale, reflectă ierarhia socială. Din păcate, timpul și jafurile din timpul Evului Mediu i-au alterat fața, dezbrăcând scaunele îmbrăcate în marmură.

Cu toate că a fost ruinat parțial din cauza pagubelor provocate de cutremure și hoți de piatră, Colosseum este încă un simbol iconic al Romei Imperiale și este listat ca una dintre Cele șapte minuni ale lumii moderne.

Este una dintre cele mai populare atracții turistice ale Romei și are, de asemenea, legături cu Biserica Romano-Catolică, deoarece în fiecare Vinerea Mare, Papa conduce o procesiune cu torțe numită „Calea Crucii”, care începe în zona din jurul Colosseumului.

Scurt istoric

Împăratul Vespasian, fondatorul dinastiei Flaviane, a început construcția Colosseumului în anul 72 d.Hr.. Aceasta a fost încheiată în anul 80 d.Hr., la un an după moartea lui Vespasian.

Uriașul amfiteatru a fost construit în locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero în centrul Romei, care includea de asemenea și Domus Aurea cât și statuia Colossus.

Această gigantică statuie a lui Nero, de 36 de metri înălțime, care îl prezenta pe împărat în chip de zeu al soarelui a dat numele actual al construcției – Colosseum. Statuia, amplasată lângă amfiteatru, a fost demolată ulterior. Nu numai statuia, dar și amfiteatrul ofereau o priveliște grandioasă.

În formă de elipsă, cu axa mare de 186 m, axa mică de 150 m, avea un perimetru de 520 m si o înălțime de 55 m, oferind locuri pentru aproximativ 50.000 spectatori. Fundația pe care a fost construit avea 12 metri grosime.

Capacitatea enormă a Colosseumului necesita un sistem de acces și de evacuare eficient, pentru care arhitecții au conceput soluții similare celor care există la stadioanele moderne. La parter existau 80 de intrări, dintre care 76 erau destinate spectatorilor de rând. Fiecare intrare era numerotată, precum și fiecare scară.

Nordul intrării principale era rezervat împăratului și apropiaților săi, pe când celelalte trei intrări axiale erau destinate elitei. Cele patru intrări axiale erau bogat decorate cu picturi și reliefuri din stuc, dintre care s-au păstrat unele fragmente. Un mare număr de intrări a dispărut prin prăbușirea zidului exterior, dar intrările XXIII la LIV mai există.

Spectatorii primeau bilete sub formă de bucăți de ceramică, pe care erau indicate prin numere secțiunea și rândul. Ajungeau la locurile lor prin mai multe vomitorii care dădeau în tribună. La sfârșitul jocurilor, sau în caz de urgență, evacuarea se putea face pe acolo în câteva minute, scrie gadgetreport.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.