Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Cele 2 tone de uraniu dat dispărut de AIEA ar fi fost găsite

uraniu

Forţele care controlează estul Libiei au declarat joi că au găsit cele două tone de uraniu a căror dispariţie a fost raportată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), precizând că uraniul se afla în apropierea depozitului din sudul ţării unde era depozitat, relatează Reuters, potrivit news.ro.

 

Khaled Mahjoub, purtătorul de cuvânt al Armatei Naţionale Libiene spune într-un comunicat că cele zece containere lipsă au fost recuperate, deşi o înregistrare video separată pe care  a transmis-o presei arată angajaţi care numără 18.

AIEA a informat miercuri, într-o declaraţie confidenţială trimisă statelor sale membre şi consultată de Reuters, că o echipă de inspectori a constatat la începutul acestei săptămâni că 2,5 tone de uraniu lipseau dintr-o locaţie libiană neidentificată.

Indicând că locul în cauză se afla în depozitul din apropierea graniţei cu Ciad, unde AIEA a efectuat o vizită în 2020, Khaled Mahjoub a precizat că recipientele au fost găsite la aproximativ cinci kilometri distanţă.

Purtătorul de cuvânt al Armatei Naţionale Libiene presupune că un grup din Ciad a reuşit să intre în depozit şi să ia containerele, înainte de a decide în cele din urmă să le abandoneze, deoarece nu conţineau arme sau muniţii.

AIEA a declarat că a aflat de relatările din presă potrivit cărora materialul a fost găsit şi că lucrează pentru a le verifica.

Armata Naţională Libiană, comandată de generalul Khalifa Haftar, a fost în război cu forţele occidentale în perioada 2014-20 şi a lansat un asalt asupra capitalei Tripoli în 2019 pentru a încerca să preia controlul guvernului de acolo. După ce acel episod al conflictului s-a încheiat cu o încetare a focului, procesul politic care vizează reunificarea Libiei a stagnat, iar facţiunile estice resping legitimitatea administraţiei de la Tripoli recunoscute la nivel internaţional.

Armata Naţională Libiană a fost susţinută în conflict de grupul rus Wagner, care, potrivit ONU, a desfăşurat până la 1.200 de luptători în Libia. Uneori, Armata Naţională Libiană a luptat, de asemenea, alături de grupări din Ciad.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.