Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Cum a avut loc atentatul de la concertul Arianei Grande, când 22 de britanici au fost uciși: CARENȚE grave ale serviciului de securitate

Sky News
atentat manchester arena

O anchetă publică britanică a atras joi atenţia asupra "lacunelor grave" ale serviciului de securitate de la Manchester Arena, unde un atac jihadist comis în 2017 s-a soldat cu 22 de morţi, spunând că autorul atacului ar fi trebuit identificat mai devreme, relatează AFP.

Pe 22 mai 2017, un britanic de 22 de ani de origine libiană, Salman Abedi, a detonat o bombă la ieşirea din sala de concerte, după un spectacol al vedetei pop Ariana Grande, provocând moartea a şapte copii şi cincisprezece adulţi şi rănirea altor o sută de persoane, scrie Agerpres.ro.

"Salman Abedi ar fi trebuit identificat pe 22 mai 2017 ca o ameninţare de către responsabilii serviciului de securitate de la Manchester Arena şi o intervenţie rapidă ar fi trebuit întreprinsă", a concluzionat în raportul său preşedintele comisiei de anchetă, John Saunders.

"Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, Salman Abedi şi-ar fi detonat, fără îndoială, dispozitivul exploziv, însă este foarte probabil ca numărul morţilor şi cel al răniţilor să fi fost mai redus", a spus Saunders.

Ancheta publică arată în special către operatorul SMG al Manchester Arena, furnizorul său de securitate Showsec şi poliţia britanică a transporturilor, care patrula în zona adiacentă a gării Manchester Victoria.

Potrivit comisiei de anchetă, cele trei agenţii sunt "în primul rând responsabile" pentru "o serie de ocazii ratate" de a-l aresta pe autorului atacului, spunând că ar fi trebuit "să prevină sau să minimizeze impactul devastator al atacului, dar nu au reuşit".

Un ofiţer al poliţiei britanice a transporturilor ar fi trebuit să fie prezent la sfârşitul spectacolului în foaierul Manchester Arena, unde a explodat bomba, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Un agent de securitate al Showsec, în vârstă de 18 ani la acea vreme, a declarat, de asemenea, comisiei de anchetă că a avut un "presentiment rău" când l-a văzut pe Abedi cu cinci minute înainte de atac, dar că nu l-a abordat de teamă să nu fie acuzat de rasism. Cu toate acestea, el a încercat să apeleze camera de control, însă nu a reuşit.

De asemenea, o persoană din public a semnalat atacatorul serviciului de securitate cu aproximativ 15 minute înainte de explozie.

Fratele lui Salman Abedi, Hashem, a fost condamnat la închisoare pe viaţă anul trecut pentru că a jucat un "rol cheie" în atentat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.