Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Cum arată 'puiul vopsit'. Imagini din controlul ANPC la un hypermarket

Radu Pop
Facebook
carne pui

Așa-zisul pui 'vopsit' pentru a induce în eroare clienții a provocat miercuri opinii diferite din partea a două instituții ale statului, ANPC și ANSVSA. ȘTIRIPESURSE.RO a obținut o filmare de la un control realizat de Protecția Consumatorului la un hypermarket Carrefour, puiul fiind 'răzuit' pentru a se vedea dacă este vopsit sau nu.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, avertiza populația că pe piață ajunge carne de 'pui îngălbeniți' artificial. El a explicat că unii dintre pui sunt vopsiţi prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut şi să nu poată fi spălată. Scopul, a precizat el, este ca puii să pară mai gustoși și să-i atragă pe clienți.

În replică, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle, a declarat că, pe de-o parte, se folosesc într-adevăr pigmenţi naturali pe care îi găsim în porumb şi în lucernă.

„Puiul galben există de când a apărut pasărea pe pământ. În zona aceasta, de ceva timp, metoda de creştere s-a schimbat. Într-adevăr, se folosesc în reţetele furajere atât pigmenţi naturali pe care îi găsim în porumb şi în lucernă, dar şi dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobaţi de autoritatea de reglementare şi sunt folosiţi în hrana păsărilor (...) Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil că acum au descoperit unele instituţii acest lucru”, a declarat oficialul ANSVSA.

El indică, pe de altă parte, că puii nu sunt vopsiți: „E bine să nu ne mirăm când vedem un pui galben, că acela a fost vopsit cu vopseaua de ouă Gallus. Deci, exclus aşa ceva.

Se fac teste de salmonella

Dănuţ Păle a precizat că în ceea ce privește riscul prezenței de salmonella la carnea de pasăre, risc invocat de șeful ANPC, trebuie așteptate analizele.

„Dacă ştie (preşedintele ANPC n.r.) că există acest pericol, avea posibilitatea, pentru că este parte componentă a sistemului de alertă european, să recolteze probe, să ridice în acel sistem de alertă şi atunci toate instituţiile se sesizau, mai ales ANSVSA, şi se trecea la un protocol foarte bine reglementat, cu blocarea produselor respective, cu controale de la fermă până la la agentul economic care a pus în vânzare astfel de produse. Deci, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte clare cum ar fi trebuit să se procedeze, dar, repet, cred că aceste ieşiri fără să aşteptăm analize de la laboratoare autorizate, cu nişte lucruri concrete, nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât şi o temă în rândul consumatorilor şi industriei noastre de creştere a păsărilor care, din fericire, este foarte bine dezvoltată", a explicat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele ANSVSA.

Imaginile de la control:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.