Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Decizie fără precedent luată de Klaus Iohannis, după summitul de la Glasgow, unde s-a întâlnit cu John Kerry

presidency.ro
John Kerry Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, la Glasgow, cu reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), discuţiile vizând şi includerea în sistemul naţional de producere a energiei din România a reactoarelor modulare mici.

Combaterea schimbărilor climatice este o prioritate atât pentru România, cât şi pentru Statele Unite ale Americii, ambele ţări fiind angajate să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, arată Administraţia Prezidenţială.

Citește și: Casa Albă: Iohannis și Biden vor anunța o premieră mondială

Potrivit sursei citate, discuţia dintre cei doi oficiali s-a axat pe cooperarea în ceea ce priveşte dezvoltarea, fabricarea şi utilizarea tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon. De asemenea, s-a discutat şi despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare şi regenerabile, precum şi în ceea ce priveşte stocarea energiei şi electrificarea transporturilor.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că România doreşte să îşi reducă emisiile de dioxid de carbon, dar şi să beneficieze de economia verde emergentă. Astfel, el a subliniat că ţara noastră este interesată ca, în parteneriat cu Statele Unite ale Americii, să se implice în dezvoltarea şi fabricarea de bunuri şi servicii verzi şi să genereze noi locuri de muncă.

Conform sursei citate, cu acest prilej, preşedintele României şi oficialul american au anunţat un pas concret în efortul reciproc de reducere a emisiilor din sistemele energetice.

"România va include în sistemul naţional de producere a energiei reactoare modulare mici (SMR) până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Având în vedere avantajele generate de lanţurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România doreşte să participe la producerea avansată de reactoare modulare mici în regiune, precum şi la pregătirea resurselor umane şi susţinerea funcţionării acestei noi tehnologii în alte ţări, în condiţiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată şi flexibilitate", mai arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest tip de colaborare pe mai multe paliere - dezvoltare de tehnologii, producţie, servicii suport operare - trebuie extins şi în alte domenii, în special energia regenerabilă şi mobilitatea verde. El a punctat şi că această cooperare strânsă în domeniul schimbărilor climatice va completa cooperarea de succes dintre România şi Statele Unite ale Americii în multe alte domenii şi va contribui la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.