Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Devenită țara cu cea mai mare criminalitate, Mexicul începe RĂZBOIUL cu SUA: A dat în judecată fabricanții americani de arme

mexicolindoyquerido.com.mx
Marcelo Ebrard

Mexicul a intentat miercuri o acţiune în justiţie în faţa unui tribunal federal din Boston, în nord-estul SUA, împotriva principalilor fabricanţi de arme americani, a anunţat miercuri ministrul mexican al afacerilor externe, Marcelo Ebrard, relatează AFP.

Ministrul a denunţat un "comerţ ilicit" pe teritoriul mexican care provoacă "pagube directe" ţării.

"Suntem încrezători în calitatea juridică a ceea ce susţinem, vom pleda cu toată seriozitatea necesară. Vom câştiga acest proces şi vom reuşi să reducem de manieră drastică traficul ilicit de arme în Mexic", a adăugat Ebrard în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.ro.

Printre companiile incriminate de Mexic se află Smith&Wesson, Beretta, Colt, Glock, Century Arms, Ruger şi Barrett, care produc peste 68% din cele peste jumătate de milion de arme introduse clandestin în Mexic în fiecare an, potrivit informaţiilor din plângerea mexicană.

Marcelo Ebrard a afirmat că nu există niciun precedent pentru "participarea la un litigiu de această natură" a guvernului mexican în faţa unui tribunal american şi că demersul a primit aprobarea preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador.

Ministrul afacerilor externe a explicat că acţiunea în justiţie vizează ca fabricanţii să despăgubească guvernul mexican pentru pagubele provocate de "practicile lor neglijente".

Plângerea cere, de asemenea, măsuri pentru "supravegherea şi aducerea la respectarea legii" a fabricanţilor şi distribuitorilor de arme.

Ministrul mexican a mers până la a-i acuza pe fabricanţii americane că dezvoltă tipuri de arme special pentru traficanţii de droguri mexicani.

"Pentru asta sunt făcute armele: să fie cumpărate. Ele au mai multe valoare, au o altă estică şi se utilizează diferit", a explicat ministrul afacerilor externe.

Traficul ilegal de arme se află în centrul relaţiilor relaţiilor bilaterale între Mexic şi vecinul său american, care reprezintă principala piaţă pentru puternicele carteluri ale drogurilor.

Peste 17.000 de crime comise în Mexic în 2019 au implicat utilizarea de arme importate ilegal din SUA, potrivit datelor guvernului mexican.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.