Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Două epave pline cu obiecte din secolul al XIV-lea au fost descoperite în largul Singapore

The Straits Times
epave singapore descoperite

Două epave care conţin produse din ceramică din secolul al XIV-lea şi alte obiecte au fost descoperite în largul Singapore, mărturie excepţională a trecutului maritim al acestui oraş-stat insular, au declarat miercuri arheologii care le-au studiat, relatează AFP.

Epavele au fost descoperite în 2015 în largul Pedra Branca, un afloriment de stâncă situat la est de Singapore, potrivit Consiliului patrimoniului naţional şi Institutului ISEAS-Yusof Ishak, care au colaborat la aceste descoperiri, scrie Agerpres.ro.

Studiul şi recuperarea obiectelor găsite la bordul celor două epave au fost finalizate anul acesta.

Prima epavă, descoperită după ce scafandrii au identificat accidental plăci ceramice în 2015, transporta ceramică chineză care datează probabil din secolul al XIV-lea, când Singapore era cunoscut sub numele de Tumasik.

Aceste obiecte sunt similare celor găsite în situri arheologice terestre, indicând faptul că Singapore a fost un centru de comerţ maritim cu mult înainte de sosirea colonizatorilor britanici, în 1819.

Săpăturile subacvatice efectuate pe prima epavă au dus la descoperirea celei de-a doua, care poate fi Shah Munchah, o navă comercială construită în India care s-a scufundat în 1796 în timp ce se întorcea din China spre ţara de origine.

La bordul său au fost descoperite obiecte din ceramică chinezeşti, din sticlă şi agate, dar şi ancore şi tunuri.

Arme de acest tip au fost folosite pe navele comerciale ale Companiei Britanice a Indiilor de Est, ceea ce a permis extinderea Imperiului Britanic în Asia în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, au precizat cercetătorii.

Nava reperată în 2015 este cea mai veche epavă găsită în apele din Singapore. Ea transporta ''mai multe porţelanuri albastre şi albe din epoca dinastiei Yuan decât orice altă epavă documentată din lume'', a spus Michael Flecker, un cercetător care lucrează cu departamentul de Arheologie al Institutului ISEAS-Yusof Ishak.

''Multe dintre aceste piese sunt rare şi una pare a fi unică'', s-a entuziasmat el. Dinastia Yuan a condus China în secolele al XIII-lea şi al XIV-lea.

Cea mai mare parte a încărcăturii de la bordul celei de-a doua epave era destinată Angliei, potrivit cercetătorului Michael Flecker.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.